Larsboda dubbelt blåst på nytt sjukhus

När Södersjukhuset skulle bantas ner behövdes ett nytt akutsjukhus i Söderort. Men nu är den planen lagd på is.
När Södersjukhuset skulle bantas ner behövdes ett nytt akutsjukhus i Söderort. Men nu är den planen lagd på is.
Det ser inte ut att bli något nytt akutsjukhus i Söderort, som landstinget tidigare sagt.

Och om det hade byggts skulle det ändå inte hamnat i Larsboda – utan i Älvsjö.

Inget nytt akutsjukhus kommer att byggas i Söderort under de närmaste 10-15 åren. Enligt landstinget finns inte behovet än.

– Vi har gått igenom det framtida vårdbehovet och kommit fram till att behovet av akutplatser inte är lika stort som vi tidigare räknat med, säger Paul Lindquist (M), fastighetslandstingsråd.

Enligt honom beror den förändrade prognosen på två saker: Att alltmer av vården flyttar ut från akutsjukhusen, och att den medicinska utvecklingen ger allt kortare vårdtider.

Vårdbehovet för en ökande befolkning ska istället klaras genom ombyggnader av nuvarande sjukhus – vilket också uppges bli billigare.

– Vi vill prioritera att bygga om befintliga sjukhus. Främst i Huddinge finns det lediga lokaler som går att konvertera till akutplatser. Vi kommer också att revidera bantningen av Södersjukhuset, säger Paul Lindquist.

Inget sjukhus för Söderortsborna alltså. Är idén helt skrotad?

– Vi har fortfarande tre akutsjukhus på den södra sidan: Södersjukhuset, Huddinge och Södertälje. Det är inga jätteavstånd för den som behöver akutvård. För de kommande tio-femton åren ser vi att behovet saknas, men sen kommer vi säkert att behöva bygga ett nytt sjukhus någon gång i framtiden.

De tre platser som fram till nyss har kämpat om det nya akutsjukhuset är Älvsjö, Årsta och Larsboda. Nu visar det sig att Larsboda inte hade varit aktuellt ens om sjukhuset faktiskt blivit av. Landstingets utredning – som absurt nog presenterades samtidigt med beskedet att det inte blir något – visade att Älvsjö var en lämpligare plats.

Politikerna i Farsta har slagits hårt för att dra nya arbetspkatser till Farsta – inte minst sen det blev klart att Telia ska flytta. Nyligen gick samtliga partier ihop med lokala näringslivet ut och propagerade för sjukhus i Larsboda.

Stadsdelsnämndens ordförande Lars Bäck (V) låter tydligt besviken när Mitt i ger honom beskedet på telefon.

– Det här förvånar mig. Vi har suttit i möten med landstingets experter som har sagt att det finns ett behov av ett nytt sjukhus. Nu kommer de med ett helt annat besked bara några månader senare.

Vad innebär det här för Farsta?

– Det är såklart trist att de landar i ingenting. Men vi har ändå ett livsmedelscentrum på gång i Larsboda. Det här innebär inte att vi sätter oss ner i ett hörn och bara lägger av.