Larverna invaderade Hägernäs

Annlouise Eliasson, 71, tittar upp mot en trädkrona som ätits upp av Häggspinnmal.
Annlouise Eliasson, 71, tittar upp mot en trädkrona som ätits upp av Häggspinnmal.
Larver på Omar Roas balkong.
Larver på Omar Roas balkong.
Larver har tagit över i träden på Flygkårsvägen.
Larver har tagit över i träden på Flygkårsvägen.
Trädkronorna har täckts med ett tjockt, spöklikt nät.
Trädkronorna har täckts med ett tjockt, spöklikt nät.
Träd, gator och balkonger på Flygkårsvägen kläddes i en obehaglig skrud förra veckan.

Det var larver av häggspinnmal som hade flyttat in.

– De är miljontals, säger Annlouise Eliasson, 71, som bor i området.

När de boende på Flygkårsvägen i Hägernäs vaknade upp för ett par veckor sedan fanns en ny hyresgäst i kvarteret. Häggspinnmal hade flyttat in. De ökade snabbt i antal och i förra veckan var så gott som varenda yta täckt av små larver.

Inte en hägg har klarat sig. Trädkronorna är uppätna och täckta med tjockt nät där larverna kan leva i skydd från fåglar och andra inkräktare.

En som fått dem nära inpå sig är Omar Roa, 35, vars uteplats är under belägring.

– Vi har kunnat spola bort de flesta med högtrycksspruta men det är fortfarande en hel del kvar. Barnen tycker det är obehagligt och vill inte gå ut. Det är jobbigt, säger Omar Roa.

Och fler har drabbats. När Lokaltidningen Mitt i besöker området uttrycker många förtvivlan.

– Det är otroligt äckligt och jag går inte ut. Om jag fick bestämma skulle de såga ner träden där de bor med en gång, säger en kvinna.

Det finns dock de som inte låter sig nedslås. Annlouise Eliasson, 71, har haft hela gången täckt med väv, tills det kom en firma och spolade rent i onsdags.

– Lite äckligt är det väl men samtidigt fascinerande. Man undrar hur de kommit hit och hur de kunnat bli så otroligt många, säger hon och blickar upp mot ett träd som fått den spöklika nätdraperingen.

Bortsett från att larverna kan väcka obehag finns en annan allvarlig sida av inflyttningen. Tidigare har angreppen bara kommit ungefär vart tionde år. Numera dyker larverna upp nästan årligen och många forskare tror att det beror på klimatförändringarna.

– Det är en rimlig teori att de får lättare att föröka sig och överleva när det blir varmare, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

De boende på Flygkårsvägen, och även andra Täbybor med hägg i närheten, kan alltså räkna med besök även kommande somrar. En tröst kan dock vara att de är helt ofarliga. När de förvandlats till fjärilar försvinner de och lämnar bara näten efter sig.

Förhoppningsvis kommer träden att överleva.

– Häggen får sina blad uppätna men det är förvånande hur mycket stryk trädet klarar av. Blir det inte angripet flera år i rad så överlever det, säger Didrik Vanhoenacker.

Han berättar att larverna kommer att förvandlas till centimeterlånga puppor inom ett par veckor. Sedan kläcks de och ut flyger små dalmatiner-prickiga fjärilar. Det går att bekämpa häggspinnmalen med hjälp av en särskild bakterie.

Fakta

Malen finns i hela landet

Larverna av häggspinnmal är gulgrå med brunsvart huvud och är som fullvuxna mellan 20 och 22 millimeter långa.

De lever enbart av häggblad och håller samman i ett skyddande trådspinn.

När de kalätit en buske eller ett träd flyttar de vidare till ett nytt häggbestånd.

Som fullvuxna spinner de ­kokonger som kläcks och blir till fjärilar under högsommaren.

Häggspinnmal finns i hela landet.

Källa: Nationalencyklopedin