Larverna tar över i träden vid Lötsjön

Larverna mumsar i sig bladen och får träden att se döda ut. Men träden återhämtar sig när larverna är mätta.
Larverna mumsar i sig bladen och får träden att se döda ut. Men träden återhämtar sig när larverna är mätta.
Häggspinnmalen klär träden runt Lötsjön i en spöklik skrud. På Dimskolans förskola har föräldrar tröttnat på att plocka larver från barn­ens kläder.

– Det är äckligt, någon måste sanera här, säger Tove Andersson.

De kusliga, kala träden runt Lötsjön och Golfängarna har fått många att reagera. ”Träden dör” skriver en förtvivlad läsare. Men i själva verket är det häggspinn­malen som flyttat in. Larverna tuggar i sig trädkronor och väver in stam och grenar i täta, vita nät. ”Det ser ut som om träden har klänning”, utbrister en flanör vid Lötsjön fascinerat.

Mindre road är Tove Andersson som har två barn i Dimslöjans förskola ett stenkast därifrån.

– Vi får hem larverna i vagnen. Häromdagen hade Loke larver i huvan när vi kom hem. Det är äckligt, säger hon.

– Larverna hänger på grinden i stora klasar, och där är barnen och rycker. Kommunen måste göra något. Jag har hört att det är svårt att sanera, men det här handlar ju om barn.

Personalen har gjort fruktlösa försök att spola bort larverna, som hela tiden kommer tillbaka. På kommunen svarar man att skolan själv får ansvara för saneringen på skolområdet.

Maria Poutamo, driftchef park, tar larvinvasionen med ro.

– Det går inte att göra något åt det. I år är det mycket larver på vissa ställen, men det är bara att vänta ut dem. Larverna spinner så täta nät att det knappt går att komma igenom med vatten. Det är ungefär lika lätt att få bort dem som att få bort maskar ur jorden, säger hon.

Maria Poutamo påpekar att träden inte tar skada, även om de ser döda ut.

– Träden skjuter nya blad när larverna är mätta, ofta redan samma säsong, säger hon.

Men bortsett från att larverna kan väcka obehag finns en annan allvarlig sida av inflyttningen. Tidigare har angreppen bara kommit ungefär vart tionde år. Numera dyker larverna upp nästan årligen och många forskare tror att det beror på klimatförändringarna.

– Det är en rimlig teori att de får lättare att föröka sig och överleva när det blir varmare, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

Det ser ut som om träden har ­klänning.Flanör

Fakta

Larverna blir prickiga fjärilar

Häggspinnmal är en fjäril som i larvstadiet bor i häggar. Larver­na är ofarliga för människan och angreppen skadar sällan träden.

Larverna förvandlas till puppor i juni-augusti. Sedan kläcks de och ut flyger små dalmatiner-prickiga fjärilar. Då försvinner de och lämnar bara näten efter sig.

Källa: Naturhistoriska museet