ANNONS

Läsa tillsammans hett i höst

Mitt i:s reportrar låter sig uppslukas av böckernas värld. På biblioteken anordnas flera läsecirklar för bok­malar som vill diskutera sina läsupplevelser.
Mitt i:s reportrar låter sig uppslukas av böckernas värld. På biblioteken anordnas flera läsecirklar för bok­malar som vill diskutera sina läsupplevelser.
Stoppa näsan i en bok och haka på höstens hetaste trend – gå med i en bokcirkel. I Solna och Sundbyberg finns en cirkel för alla intressen och åldrar.
ANNONS

Varför sörja att sommaren snart är slut när hösten är som gjord för att krypa upp i soffan med en god bok? I Solna och Sundbyberg anordnas bokcirklar på flera av biblioteken för dem som vill dela sina läsupplevelser.

– Det brukar bli ganska livliga diskussioner om bokens karaktärer och handling, säger bibliotekarien Lena Petersson.

Hon håller i en cirkel på dagtid på Signalfabrikens bibliotek. En onsdag i månaden ses en grupp om tio, främst pensionärer och en och annan student, för att prata om en bok de läst, senast Ivar Lo Johanssons Kungsgatan.

Cirklarna har blivit en succé i Sundbyberg.

– Det är ett otroligt stort tryck. För många blir det en extra dimension av läsningen att prata om boken, och så är det ju socialt, säger Lena Petersson.

I Sundbyberg erbjuds åtta cirklar i höst, för synskadade, för barn och även nischade på genrer som fantasy.

För tredje året startar en feministisk bokcirkel på Hallonbergens bibliotek. Cirkeln, som är ett samarbete med ABF, lockar deltagare från hela länet att läsa och diskutera feministisk litteratur.

– Vi har varit bara kvinnor som läst böcker som kvinnor skrivit, berättar cirkelledaren Amanda Möllenhoff.

Även i Solna kan lässugna mätta sitt bokbegär. På Bergshamra bibliotek finns det flera läsecirklar, bland annat för föräldralediga men också en där böckerna är på lättläst svenska.

ANNONS

– Den är till för dem som inte har svenska som modersmål, och vi läser en lättläst bok. Vilken det blir beror på språknivån i gruppen, säger bibliotekarien Karin Walterson.

Deltagarna är både vana bokslukare på andra språk, men också personer som mest vill lära sig bättre svenska, säger hon.

– De kan få en push av att läsa och prata om böcker med andra, säger Karin Walterson.

Fakta

Att delta kostar inget

Biblioteken i Sundbyberg anordnar åtta bokcirklar i höst. På dagtid, på kvällstid, för barn och i nischade genrer: English book circle, fantasy, scifi, feministisk litteratur och ljud/talbok.

I Solna finns det cirklar för föräldralediga och lättläst på Bergshamra bibliotek. Bibliotekets vänförening anordnar egna bokcirklar. Även på stadsbiblioteket anordnas cirklar i höst.

Det är gratis att delta, men föranmälan krävs.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.