Läsarbild: Blir bävern eller kommunen först?

Aspen vid Garnudden är på väg ned. Fotografen Lars-Ingvar har anmält trädet kommunen.
Aspen vid Garnudden är på väg ned. Fotografen Lars-Ingvar har anmält trädet kommunen.
Aspen som stod intill en stig i Garnudden vid sjön Uttran skulle ner tyckte bävern. Men kommunen fick vetskap om vad som var på gång och hann före.

Vem hinner först? Bävern eller kommunen?

Det undrade naturfotografen Lars-Ingvar Olsson som fotograferade en asp som bävern hunnit gnaga en bra bit på. Aspen stod intill en stig i Garnudden och fotografen själv meddelade kommun detta måndagen den 2 oktober.

– Det är en risk, även om den är liten, att någon eventuellt kan komma till skada. Det blir spännande om kommunen agerar med kraft och sågar omkull aspen, sade Lars-Ingvar Olsson.

Han fortsatte:

– Om trädet ramlar mot en smal gångstig kommer det förmodligen fastna i andra träd. Ramlar åt det hållet som bävern vill är det ingen fara. Det är åt det hållet som den har gnagt mest.

Men kommunen hann före. På torsdagen samma vecka var kommunens medarbetare på plats och sågade ner trädet.

Bäver som simmar i Uttran. Bilden är tagen förra året. Foto: Lars-Ingvar Olsson

Bävern äter växter, däribland olika trädarter som asp.

– Bävern äter barken. Vidare samlar den på sly som den släpar till sin hydda. Vid ett tillfälle stod jag intill hyddan och kunde höra ljudet från gnagande bävrar inifrån hyddan. Ingången till hyddan är under vattenytan. Bävern har bra förmåga att hitta ingången och kan dyka tio meter innan ingången. Det är ett spännande  djur. Andra tycker att de är skadedjur genom deras förmåga att dämma upp mindre sjöar och åar, säger Lars-Ingvar Olsson.

Tallens grenar sticker upp ur Uttran i soluppgången. Foto: Lars-Ingvar Olsson.

Ett annat träd som redan är nere för räkning är en tall som numera bara sticker upp med några grenar ur vattnet.

– En gång i tiden var det en prakttall som stod intill Uttran med grenar ut mot sjön. Tallen föll på eget grepp. Den stod strandkanten och tyngden gjorde att den inte orkade hålla sig kvar. Det är minst 5 tallar som hamnat i Uttran. Tallen har legat i vattnet och sjunkit ner i sjön mer och mer. För två år sedan höll bävern till på stammen. Fortfarande visar sig tallen från sin vackra sida i samband med soluppgången, säger Lars-Ingvar Olsson.