Läsare rasar mot tidtabellerna

Camilla Svahn Brunfeldt är upprörd över att bussarna går när tågen anländer.
Camilla Svahn Brunfeldt är upprörd över att bussarna går när tågen anländer.
Irriterande, värdelöst, katastrofalt. Läsarnas reaktioner över busslinjer som åker när tågen kommer är många.

Även Huddinge kommun har reagerat och ska nu ta upp saken med SL.

– Det är helt värdelöst att bussen inte passar längre. Missar jag den på kvällen får jag vänta en timme på nästa, säger Camilla Svahn Brunfeldt.

Hon är en av många drabbade som hört av sig till Lokaltidningen Mitt i, sedan tidningen uppmärksammade bussproblemen för två veckor sedan.

Tidigare passade flera linjer till pendeltågen vid Huddinge pendeltågsstation. Men sedan ändringar genomförts i nya tidtabellen, som kom i december, är det flera busslinjer som åker när tågen kommer.

Camilla Svahn Brunfeldt bor med sin familj i Myrängen och jobbar på Kungsholmen. Hon behöver ta buss 705 till Huddinge pendeltågstation för att komma till och från jobbet. Men just 705:an är en av dem som går när tågen kommer.

– Det tar en timme från dörr till dörr. Så det är inget kul att då få vänta ytterligare en halvtimme för att man har tagit ”fel” tåg.

En kväll såg hon att det inte skulle gå någon buss – och valde då att ta tunnelbanan till Rågsved och sedan traska hem därifrån.

– Jag har kontaktat SL, men får ingen vettig förklaring. Så jag undrar om de har ändrat turen för att slippa betala ut resegarantin. Nu kan ju tågen vara hur sena som helst, säger Camilla Svahn Brunfeldt.

Även Huddinge kommun har efter Lokaltidningen Mitt i:s artikel reagerat på de ändrade tiderna.

– Jag är av samma uppfattning som de som uttrycker frustration över att bussarna går så sällan, säger Tomas Hansson (KD), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Han tycker inte att det är acceptabelt att bussarna går samtidigt som tågen kommer.

– Vi ska träffa SL om några veckor för ett avstämningsmöte, och det här är en av de frågor som jag kommer att föra fram. Det får orimliga konsekvenser när busslinjer går sällan och det måste gå att lösa för resenärerna på ett bättre sätt.

Företaget Keolis, som kör bussarna i Huddinge på uppdrag från SL, menar att tågtidtabellen styr och att de anpassar sig efter den.

Johan Nordfjäll vid Keolis berättar att i Huddinge är de flesta turer anpassade efter Huddinge pendeltågstation, men just linje 705 har passning efter tågen vid Stuvsta station.

– Linje 705 täcker ett område där Kynäs och Myrängen ligger och inom de områdena går det heller inga andra linjer. Därför har de bussarna nu passning till Stuvsta då det är närmre än till Huddinge, säger han.

Johan Nordfjäll medger att det kan bli lång väntan för resenärer till och från Huddinge station och vet att flera resenärer har klagat till SL.

– Vi mottar alla SL:s klagomål och tittar över synpunkterna. Ett önskvärt scenario vore att få en utökad turtäthet – vi vill att resenärerna ska ha ett så effektivt resande som möjligt.

Fakta

”Det är inte bara gnäll från resenärerna”

Synpunkter från läsare:

IngaBritt om buss 704: ”Jag har skrivit till SL flera gånger. Från Huddinge station är det en katastrof. Man blir stående med lång näsa när bussarna redan har gått.”

Linnéa om buss 704: ”Hur kan det komma sig att bussarna inte är synkade med andra transportmedel? Det är mycket irriterande.”

Iva om buss 705: ”Det är inte bara gnäll från resenärerna, det handlar om att få bussar som passar i våra liv. Jag har klagat flera gånger. Det är inte klokt att de kan göra tabeller som inte passar folks vanor.”

Stephan om buss 705: ”Folk använder ju bussen för att ta sig till och från tåget, då är väl anpassningen av tidtabell en självklarhet?”