Läsarna: ”Foodtrucks behövs i Farsta”

Tufft för truckarna.
Tufft för truckarna.
Farsta torg är en av de platser i Stockholm där foodtrucks inte är välkomna. Synd, tyckte majoriteten av de Farstabor som Mitt i frågade på Facebook.

Lokaltidningen Mitt i har i en serie artiklar på webben skrivit om foodtrucks, och de hårda regler som får allt fler av matföretagarna att ge upp sin verksamhet.

– Det stora felet är ju att vi inte får vara där det finns folk, säger Mats Yngve som driver Kantarellkungen, i en kommentar till det förbud som gäller på många platser i Stockholm.

Farsta torg är en av de platserna, tillsammans med andra stora förortstorg som Skärholmen och Vällingby.

– Det är de lokala ordningsföreskrifterna som styr det. Foodtrucks räknas som tillfällig försäljning och det är inte tillåtet överallt, förklarar Karin Hebel på trafikkontoret.

Mitt i:s artikelserie har väckt debatt.

– Dessa fruktansvärt trångsynta politiker. Självklart ska dom ha bra villkor, många serverar väldigt god mat, skriver en Farstaläsare på Facebook.

Både Centerpartiet och Moderaterna har nu lämnat in motioner om sänkta avgifter och utökning av platser för foodtruckarna.

Men enligt ansvarige borgarrådet Daniel Helldén MP är det inte aktuellt att ändra reglerna, vare sig i city eller vid förortstorgen.

– På alla de platserna rör det sig mycket människor. Det kan bli svårt med framkomligheten om det står en massa foodtruckar där, säger han till Mitt i.

Fakta

Här är önskelistan

Mitt i Söderort slängde på Facebook ut frågan om vilken typ av mat som är mest efterlängtad i Farsta. Här är några av svaren:

”Farsta har många matställen men nästan ingen som serverar bra mat så food trucks skulle vara ett välkommet inslag eftersom många av dom satsar hårt på att maten ska vara bra. Vegan Soul Train är bra och så skulle jag gärna få hit nån riktigt bra mexikansk”.

”Vad som helst är bättre än nuläget.”

”Alla! Just variationen är ju det bästa. Men vegan-trucken kanske? Känns som att den skulle fylla störst tomrum.”

”Riktig god Kinamat, finns inget sånt i Farsta.”

”Latin kitchen, finns inne i stan. Jättegod mat.”