Läsarna: Här är Väsbys skräpigaste platser

1. Bakom återvinningsstationen vid stationen göms både det ena och andra. I skogen lite längre upp hittade vi en dumpad byrå. (Upplands Väsby Station)  2. I skogen kring Hasselskolan i Sigma dumpas allt möjligt. Kläder till exempel. Och kundvagnar. (hasselskolans p-plats)  3. Utanför Runby vårdcentral har kartonger och skräp fått stå framme i flera veckor. Lite längre ner, vid parkeringen intill torget hittar vi alla möjliga sopor i väggrenen. (Runby Torg)  4. Vid återvinningsstationen på Sandavägen i Fresta har det varit återkommande problem med dumpning. (sandavägen 51)  5. Vid rastplatsen Stora Wäsby har en papperskorg gått sönder och soporna flödar fritt. (Rastplats Stora Wäsby)
1. Bakom återvinningsstationen vid stationen göms både det ena och andra. I skogen lite längre upp hittade vi en dumpad byrå. (Upplands Väsby Station) 2. I skogen kring Hasselskolan i Sigma dumpas allt möjligt. Kläder till exempel. Och kundvagnar. (hasselskolans p-plats) 3. Utanför Runby vårdcentral har kartonger och skräp fått stå framme i flera veckor. Lite längre ner, vid parkeringen intill torget hittar vi alla möjliga sopor i väggrenen. (Runby Torg) 4. Vid återvinningsstationen på Sandavägen i Fresta har det varit återkommande problem med dumpning. (sandavägen 51) 5. Vid rastplatsen Stora Wäsby har en papperskorg gått sönder och soporna flödar fritt. (Rastplats Stora Wäsby)
Återvinningsstationer som svämmar över, dumpade möbler och skräpiga rastplatser. Det är bara några av svaren som kom in när Mitt i bad läsarna om tips på Väsbys skräpigaste platser.

När Mitt i frågade er läsare om Upplands Väsbys skräpigaste platser fick vi massor av upprörda kommentarer och mejl. Framförallt är det överfulla återvinningsstationer som irriterar.

– Nu har de precis varit här och tömt, så här rent brukar det nästan aldrig vara. Det brukar se helt fruktansvärt ut, dumpade sängar, sopsäckar och en massa skräp överallt, säger Monica som promenerar förbi återvinningsstationen på Sandavägen tillsammans med sin hund.

Hon tycker att problemen bara blir värre och värre, och att någon måste ta tag i dem.

– Det kommer nytt skräp hela tiden, varenda helg. Så här kan det inte få se ut, jag går förbi här två gånger varje dag och det är nästan alltid något nytt.

Det är förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI, som ansvarar för återvinningsstationerna i kommunen.

– Problemen kommer och går. Just nu har vi en hel del problem med felaktig dumpning av grovavfall på Sandavägen, och i skogen runtomkring. All sådan här dumpning är miljöbrott, säger Annika Ahlberg, regionchef för Stockholmsområdet på FTI.

Man för en dialog med kommunen om hur problemen ska kunna åtgärdas.

– De som gör det här vet ju mycket vet att de gör fel. Man åker inte med flera sängar till en återvinningscentral. Det vi gör just nu är att vi städar bort problemen, men vi har en pågående dialog om hur vi ska kunna komma tillrätta med det här.

Asta, som bor i närheten av Runby torg, har utsikt mot den tillhörande parkeringen där hon menar att skräpet hopat sig länge.

– Det är snuskigt och ser inte alls trevligt ut. Man blir inte glad av att se det när man tittar ut genom fönstret. Jag hoppas att det ska bli bättre, men jag tror inte det.

Att städa upp allmänna ytor är det kommunen som ansvarar för. Och enligt Richard Widblom, som är driftchef på gata och park är det för tidigt att säga hur det står till med nedskräpningen i kommunen.

– Medan det fortfarande är kallt, regnar och snöar om vartannat går det inte städa på alla ställen. Vår personal får inte upp skräpet, så än så länge är det lite tidigt att säga hur det ser ut i år.

Det läggs mycket resurser på att hålla kommunen ren. Och den senaste tiden har man haft mycket problem med att allmänna papperskorgar svämmat över.

– Folk slänger sina hushållssopor i dem. Vi tömmer papperskorgarna en gång i veckan, så kastar någon sina hushållssopor blir det snabbt fullt. Nu har vi satt upp röda klisterlappar där det står ”ej hushållssopor” på papperskorgarna.