Läsarna kritiska: ”Pinsamt att det dröjt”

Reaktioner på Värmdös skärpta köttkrav.
Läsare har reagerat på Värmdös skärpta köttkrav.
”Pinsamt att det dröjt tills nu” och "Köp svenskt kött!".
Det var några av läsarnas reaktioner på beskedet att Värmdö skärper kraven på kött som köps in till kommunen.

Igår kunde Mitt i berätta att Värmdö kommun skärper kraven för inköp av kött. Värmdö gymnasium var en av de skolor som serverade det obesiktigade polska köttet från sjuka djur. Men framöver måste kött som serveras på kommunens skolor, förskolor och gruppboenden leva upp till svenska djurskyddskrav.

Beslutet om det skärpta kravet väcker reaktioner bland Värmdöborna. ”Köp svenskt kött”, lyder en rad kommentarer i Mitt i:s sociala kanaler.

Läsaren Mia skriver:

”Pinsamt att det dröjt till nu med att kräva att mat vi serverar våra barn ska följa svensk lag. Jag hoppas dock att inte skolorna förväntas uppfylla detta på samma budget som tidigare?”

”Det borde väl vara uppenbart för vem som helst att man får skitkött om man alltid letar efter den billigaste produkten. Och det är en skam att det ska krävas rubriker i TV och tidningar innan något förändras. Men bättre sent än aldrig…”, skriver läsaren Ulrika Enhörning.

En av läsarkommentarerna på Facebook.

En av läsarkommentarerna på Facebook.

”Höj standarden ordentligt på maten i skolorna, ibland är det som serveras nästintill oätligt och det finns väl fler än en orsak till att lärarna har matlåda i stället”, skriver läsaren Kristina.

”Servera mer vego”

Andra läsare menar att kommunen inte gör tillräckligt för att främja en hållbar utveckling.

”Servera mer vego i kommunala verksamheter och satsa på mer hållbar miljö för både djur och människor! Värmdö kommun måste ju föregå med gott exempel på hur man arbetar mot målen för en mer hållbar miljö”, skriver läsaren Heli Pollari.

Mer hållbarhet, tycker en del läsare på Facebook.

”Det krävs mycket mer från kommunen om vi ska leva upp till Paris-avtalet. Maten står för en stor del av bidraget till klimatförändringarna”, skriver läsaren Lusse Arve.