ANNONS

Läsarna rasar mot cyklande fartdårar

De kör mot rött, enkelriktat och på trottoaren. Många störs av cyklister som bryter mot trafikregler och tar risker.

– De ska bara fram, fram, fram, säger Renée Andersson som sett flera otäcka olyckor.
ANNONS

Lokaltidningen Mitt i skrev för ett par veckor sedan om de många cykelolyckorna på Södermalm. Efter publiceringen har många läsare hört av sig med synpunkter på vad de upplever som osäkra cykelstråk.

Men lika många har hört av sig med klagomål på hur vissa cyklister beter sig i trafiken, mot såväl andra cyklister som fotgängare och bilister.

En av dem är Renée Andersson som driver en butik på Götgatsbacken och har blivit vittne till flera otäcka olyckor där cyklister kört på gående i hög hastighet.

Så här beskriver hon en händelse för några månader sedan:

– Det kom en riktig racerförare som körde rally i en mycket hög fart när en ung kvinna gick över gatan med sina kompisar. Plötsligt sa det bara ”tjong”. Hon föll handlöst baklänges och slog i skallen, låg medvetslös på marken. Bara någon timme efter att hon hämtats av ambulans blev en äldre dam påkörd längre ner i backen.

Götgatsbacken mellan Högbergsgatan och St Paulsgatan är gågata vilket innebär att cyklisterna ska hålla de gåendes hastighet, cirka 6–7 kilometer i timmen. Men enligt Renée Andersson är det långt ifrån alla som saktar ner.

– Man vågar ju knappt gå ut i gatan när de kommer. Det funkar ju inte att blanda gående och cyklister.

Fredrik Hellgren är en av två cykelpoliser på Södermalm och bötfäller ofta cyklister.

– De stannar inte för rött, de kör mot enkelriktat, på trottoarer och beter sig lite som gångtrafikanter, säger han men understryker att cykelpolisens uppgift inte är att sätta dit cyklister utan att öka säkerheten.

ANNONS

Cykelexperten Krister Isaksson säger att orsaken till att cyklister hamnar i trafikkonflikter beror på att infrastrukturen för cyklister är gravt eftersatt.

Han är också kritisk till att stadsplanerarna så ofta låter gående och cyklister samsas på samma yta, som på Götgatsbacken.

– Det är en form av konfliktdesign. Man har en syn på att cykling är lek och ­reaktion, i stället för att hantera det som ett transportmedel. Tänk dig själv om man skulle blanda gående och bilister. Den tanken finns ju inte.

Fakta

Vett och etikett för cyklister

Det är inte tillåtet att köra mot rött, enkelriktat eller på trottoaren.

Väjningsplikt gäller nästan alltid när du korsar en väg.

Om du däremot leder din cykel över vägen, gäller ­bestämmelserna för gående.

På en gågata ska du hålla samma hastighet som gående, och väjningsplikt gäller.

Källa: Transport­styrelsen