ANNONS

Läsarstorm efter nyheten om dödade svanen

Knölsvanar håller ihop i par hela livet. Nu måste honan klara sig ensam.
Knölsvanar håller ihop i par hela livet. Nu måste honan klara sig ensam.
Tre pojkar i 15-årsåldern sköt en svan i Värmdö och lämnade den ruvande honan kvar. Det har fått Mitt i:s läsare att koka av ilska och ledsamhet.
ANNONS

Nyheten om den skjutna svanhannen i Värmdö har berört tusentals läsare runt om i länet.

Hur kan man göra så? Blir så ledsen när jag läser detta”. Vidrigt!” och ”Alla har rätt att leva på jorden, även alla djur!” är några av alla kommentarer som har kommit in. 

Det var i lördags som Mitt i berättade att tre killar i 15-årsåldern skjutit ihjäl en knölsvan i Löknäsviken. Men de hann inte lämna brottsplatsen. Strax efter blev killarna, på besök från Djursholm, upptäckta av ett vittne, John, som höll fast dem tills polisen kom.

– Det var sex, sju skott. Jag hoppade ner i min båt och tog en omväg för att överraska killarna. De hann inte reagera innan jag var över dem och tog deras båtnyckel, säger han. 

Kritiskt läge för ensamma honan

Knölsvanspar håller ihop livet ut och hjälper varandra med ungarna. Nu är honan ensam kvar med sju ägg som hon ruvar. Förhoppningen är att hon kan föda upp ungarna på egen hand. Men det kan bli svårt, säger Åke Johansson, viltvårdare i Värmdö kommun.

ANNONS

– Hon måste ju lämna boet nu för att själv få mat och när hanen inte längre kan hjälpa till och vakta äggen så kan både truten, minken och mården komma dit och äta upp dem. Det är ju naturens gång, men det är för jäkligt, säger han.

Svanfamij.

Svanfamij.

Åke Johansson blev upprörd när han läste artikeln om svanarna.

– Jag blev helt förbannad på kvällen. Jag har fått tag på så enormt många olika skadade djur, men när man vet att det är ungdomar som avsiktligt skadat ett djur, då är det svårt. Och då har jag varit viltvårdare i över 50 år, säger han.

”Jag blev helt förbannad på kvällen. Jag har fått tag på så enormt många olika skadade djur, men när man vet att det är ungdomar som avsiktligt skadat ett djur, då är det svårt”

Åke Johansson vill dock uppmana omtänksamma Värmdöbor att inte bege sig till svanhonan för att hjälpa till.

– Kommer man nära boet så fräser hon, hon måste ju skydda sina ungar. Det är inte helt omöjligt att hjälpa henne, men det måste lämnas till proffsen, säger han.


Här är några av alla kommentarer från Facebook: 

Jättebra gjort att hålla dom kvar till polisen kom, men hur kan man göra så mot svanen? Bedrövligt

”Stort tack till mannen som tog hand om killarna”

Bra att det finns människor som fortfarande bryr sig ❤❤”

Usch vad arg man blir då man läser sånt här. Och bra gjort av dig John

Hoppas det går bra för honan och att äggen kläcks fint. Hoppas att killarna går igenom detta konstruktivt och får mycket stöd och kärlek. Sänder varma tankar till dessa barn