Vill ha laser istället för raketer på nyår

Byt ut fyrverkerierna till en lasershow, tycker politikerna.
Byt ut fyrverkerierna till en lasershow, tycker politikerna.
Det får vara slut på pang pang när det nya året ska firas in.
Det tycker majoriteten i Södermalms stadsdelsnämnd – som vill driva frågan att byta ut fyrverkerierna mot en lasershow.

Majoriteten i Södermalms stadsdelsnämnd (S, MP, V och FI) vill att fyrverkerierna byts ut mot en lasershow nästa nyårsfirande.

– Det har fungerat i andra kommuner, som Lidköping. Så jag tror absolut inte att det är någon omöjlighet, säger Lisa Marie Gustafsson, vice gruppledare för Socialdemokraterna i Södermalms stadsdelsnämnd och initiativtagare till frågan.

Skrämmer och miljöförstör

Några skäl för att ta bort pyrotekniken är att de innehåller miljöfarliga ämnen, medborgare kan skadas och att fyrverkerierna skrämmer både människor och djur.

– Genom att gå före skulle staden både bidra till att mildra de negativa effekterna men också visa på gott föredöme, säger Lisa Marie Gustafsson.

Södermalm betalar

Stadens officiella nyårsfirande med sprakande fyrverkerier har de senaste året hållits vid Slottsbacken, eftersom Slussen byggs om.

Kulturförvaltningen arrangerar firandet, men Södermalm- och Norrmalms stadsdelsnämnd brukar betala för kalaset, förra nyåret med 200 000 kronor per nämnd. Nu ska Söder diskutera med de andra parterna för att se om man kan komma överens i frågan.

Inspirerades av medborgarförslag

På förra stadsdelsnämndens möte på Södermalm behandlades ett medborgarförslag om att helt förbjuda fyrverkerier. Nämnden har inte mandat att införa ett sådant förbud, men i stället vill alltså den politiska majoriteten att staden slutar skjuta raketer.