Min lokala hjälte

Laserattack mot väktare i Husby

Förra tisdagen besköts återigen en väktare med grön laser. Men en ny lag ska snart stävja den farliga trenden.

Det var på tisdagskvällen förra veckan som en ordningsvakt blev belyst med en så kallad grön laser. Händelsen inträffade vid tunnelbanan på Bergengatan i Husby.

Grön laser kan ge bestående skador på ögonen, men även irritation på huden.

– Han fick kännbara problem med ögonen och blev förmodligen tvungen att uppsöka läkare, säger Jörgen Karlsson, närpolischef i Kista.

Lokaltidningen Mitt i har tidigare skrivit om problemet med ungdomar som lyser med grön laser mot exempelvis bussförare och poliser.

En laserstråle kan, utöver skadan mot personen som belyses, också orsaka farliga trafiksituationer då föraren bländas.

Och problemet växer. År 2012 anmäldes 78 attacker med grön laser mot bussar och tunnelbaneförare i Stockholm till Arbetsmiljöverket, jämfört med 23 året innan och bara 9 år 2011.

I dagsläget är det relativt lätt att få tag på en farlig laserpekare, antingen utomlands eller via internet. Men den 1 november införs en ny lag som ska minska problemet.

– I praktiken blir det ett förbud för privatpersoner att använda laserpekare. Det kommer att göra det lättare för myndigheterna att ingripa när starka laserpekare används felaktigt, säger Pernilla Andersson på Strålskyddsmyndigheten.

Det finns ännu inga misstänkta för laserattacken i Husby förra veckan, enligt polisen.

Han fick kännbara problem med ögonen.

Grönlingarna simmar rakt in i konstens finrum

Järva Den som tar sig till Stockholm Music and Arts på Skeppsholmen i början av augusti får sig en stor dos Järva på köpet. Det är nämligen Tensta konsthall som ansvarar för konsten på festivalen.

Ett av verken heter Järvaprojektet och består av ett akvarium med levande grönlingar, den utrotningshotade fiskarten i Igelbäcken som, enligt konstnärerna, ”stoppade exploateringen av Järvafältet på 1990-talet”.

Hårresande stöld gav dagsböter

Kista Den 24-åriga kvinnan gick in i butiken i Kista galleria och gick direkt mot löshåret. Håret, värt totalt 249 kronor, hängde hon över armen. Sedan la hon jackan över bytet lämnade butiken utan att betala.

Men en butikskontrollant såg stölden och grep tillsammans med en vakt kvinnan och tillkallade sedan polisen.

Nu döms hon till dagsböter för snatteri. Bötebeloppet blir totalt 1 500 kronor för den hårresande stölden.