Läsken fräter sönder de ungas tänder

tandvård, tandläkare genre,
Den som drabbas av frätskador på tänderna tvingas göra omfattande lagningar.
Att unga dricker mycket läsk, juice och sportdrycker syns på deras tandhälsa. Var tredje ung i åldern 15-17 år drabbas av frätskador, visar Folktandvårdens undersökning.

Läsk, juice och sportdryck. Det är vad många ungdomar konsumerar varje dag. Nu visar en studie vid Folktandvården att  var tredje ungdom mellan 15 och 17 år har drabbats av frätskador på tänderna.

– Det är alarmerande. Dessa skador läker inte av sig själv och förlorad tandsubstans går inte att få tillbaka. Vid allvarliga frätskador krävs ofta omfattande och dyra behandlingar, som porslinskronor och skalfasader, säger Maria Skalsky Jarkander, övertandläkare och en av dem som står bakom studien, i ett pressmeddelande.

Vanligare bland pojkar

1 335 ungdomar, 15-17 år gamla, som var på sin regelbundna undersökning på någon av Folktandvårdens kliniker på Brommaplan, i Sollentuna och i Södertälje tillfrågades om att delta i studien. 1 071 ungdomar, 547 pojkar and 524 flickor, deltog.

Frätskador diagnostiserades hos 28,3 procent av 15-åringarna och hos 34,3 procent av 17-åringarna. Svåra frätskador hittades hos 18,3 procent av tonåringarna. Frätskador var vanligare och svårare bland pojkarna än bland flickorna.

Och det är frekvent drickande av läsk, juice eller sportdrycker som oftast är orsaken, konstateras det i undersökningen, där ungdomarna besvarade en enkät med frågor om tandhälsa, kostvanor och beteendefaktorer. Dessutom var sura uppstötningar/kräkningar något som mycket starkt kunde kopplas till frätskador.

Även äpplen och vin fräter

Syror som finns i bland annat läsk kan fräta på tänderna och leda till att tändernas yttersta skikt, emaljen, löses upp. Även vin, cider, energidryck, citrusfrukter, gröna äpplen, bär och surt godis är frätande.

Ju surare och ju längre tid syran stannar kvar på tänderna, desto större risk för frätskador. Vid allvarliga frätskador kan hela emaljen frätas bort. Skadan kan då fortsätta in och så småningom nå tandens nervrum, pulpan.

Rådet är att undvika mat och dryck med mycket syra. Och man ska inte springa iväg och borsta tänderna direkt när man ätit eller druckit något surt, utan vänta någon timme.

Fakta

Så slipper du frätskador

✔️Undvik mat och dryck med mycket syra.

✔️Avsluta måltider med något basiskt som ost eller andra mjölkprodukter.

✔️Vänta någon timme med att borsta tänderna efter att du ätit eller druckit något surt.

✔️Vid träning drick vatten eller mjölk, inte läsk eller sportdryck.

✔️Använd mjuk tandborste och fluortandkräm utan extra slipmedel.

✔️Om du har ilningar kan det hjälpa att skölja munnen med fluorlösning och borsta med tandkräm mot ilningar.

✔️Stärk tänderna med fluor i form av munskölj, sugtabletter eller gel.

✔️Tänder som har frätskador bör inte blekas. Då förvärras skadorna.

Källa: Folktanvården