Läsplattor ska göra politiker miljövänliga

Snart slipper Norrmalmspolitikerna högar av papper. Läsplattor ska ersätta dem.

Stora mängder dokument har fram tills nu skickats hem med posten till politikerna i Norrmalms stadsdelsnämnd, för att de ska kunna läsa på och sätta sig in i vilka beslut som ska tas. Men att skriva ut alla papper är väldigt dyrt och allt annat än miljövänligt.

Stadsdelsnämnden har därför beslutat att i stort sett alla möten ska bli digitala från och med januari. Och alla politikerna har redan tillgång till läsplattor.

I stället för att skriva ut dokumenten hämtar man hem dem digitalt från Stockholms stads webb­sida Insyn, där nämnhandlingar från hela kommunen finns tillgängliga.

– Det går alldeles utmärkt och fördelen är ju att man minskar på pappersflödet. Och behöver man kommunicera någonting kan man enkelt skicka iväg ett mejl med sin platta, säger Bo Andersson (M), ledamot i stadsdelsnämnden.

Ledamoten Anita Lindskog (S) håller med.

– Det är bra att man slipper släpa på alla handlingarna och kan söka efter fakta på internet parallellt med läsandet. Nackdelen är att man inte kan bläddra, men det är mer en vanesak, säger Anita Lindskog.

Stadsdelsnämnden har beställt 25 läsplattor för 4 400 kronor styck. En internetkostnad på 79 kronor som förvaltningen betalar tillkommer.

Handlingar med sekretess kommer dock fort­farande att skickas ut i pappersform. Och politikerna måste lämna tillbaka sina läsplattor om de avslutar uppdraget i nämnden.

Fördelen är ju att man minskar på pappers­flödet.Bo Andersson (M), ledamot i stadsdelsnämnden