ANNONS

Sabotage i lokal försvårar integrationsarbetet

Förening för integration på Värmdö
Ammar Khayata, Ebba Hagander Mir och Mohamed Mustafa vid fikabordet i lokalen.
Vid fem tillfällen förra året utsattes föreningen Välkommen till Värmdö för sabotage av låsen till föreningslokalen.
Nu har de tröttnat på sabotaget och söker nya lokaler.
– Vi vill fokusera på det vi ska göra – att få nyanlända att känna sig hemma här i Värmdö, säger Ebba Hagander Mir, ordförande i föreningen.
ANNONS

Vid fem olika tillfällen förra året blev låset till Välkommen till Värmdös lokaler i Gustavsberg vandaliserade genom att någon sprutat in lim i låset. I slutet av året hände det tre gånger på en och samma månad.

Mitt i Värmdö rapporterade om problemet med vandalisering av låset senast i april förra året. Polisen misstänkte då att hatbrott låg bakom och rubricerade brottet som skadegörelse med hatbrottsmotiv.

– En av gångerna hade någon rivit ut en tidningssida från Mitt i när jag hade blivit nominerad till Min lokala hjälte och skrivit en massa grejer på fotot av mig. Den satt uppe på dörren. Det var ju riktat mot mig, vilket jag polisanmälde, säger Ebba Hagander Mir, ordförande i föreningen.

De har polisanmält samtliga sabotage mot låsen, men polisen har ännu ingen misstänkt.

Startade januari 2017

Ebba Hagander Mir, som jobbar med integrationsfrågor till yrket, startade nätverket Välkommen till Värmdö i början av 2017 för att hjälpa nyanlända flyktingar till en bra start i kommunen. I lokalerna som ligger i Gustavsberg samlar de saker som Värmdöborna skänker, som husgeråd, möbler och leksaker. Det är också en samlingsplats för föreningen, där man kan ta en fika och prata svenska.

Förening för integration på Värmdö

Ebba Hagander Mir och Mohamed Mustafa vid Välkommen till Värmdös lokal. Foto: Stefan Källstigen

Föreningen hyr lokalerna av Värmdöbostäder.

ANNONS

– Boende i området har haft synpunkter och trots att vi har ändrat stora delar av verksamhetens rutiner och öppettider så finns det fortfarande de som är missnöjda med att vi är där, säger Ebba Hagander Mir.

Söker nya lokaler

Nu har de tröttnat på sabotaget och söker nya lokaler.

– Vi tycker att läget är fantastiskt, men det går inte att verka här när boende i närheten ser oss som så störiga. Tyvärr är det svårt att hitta lämpliga lokaler till en rimlig hyra, men vi har lagt ut krokar. Det bästa vore naturligtvis om kommunen kunde hjälpa oss, vi är ändå den största föreningen som jobbar för integration i Värmdö.

Vi är ändå den största föreningen som jobbar för integration i Värmdö

Ebba Hagander Mir önskar att de kunde få fokusera på integrationsarbetet i stället för att behöva ta itu med hat och hot.

– Vi vill kunna fokusera på att göra livet så bra som möjligt för de nyanlända som behöver etablera sig, säger hon.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.