Lasse tog sig upp på Kilimanjaro – i rullstol

Lasse Löfström (till höger) med kompisen Peter Reinebo.
Lasse Löfström (till höger) med kompisen Peter Reinebo.
Lasse Löfström gjorde det omöjliga. Han tog sig 6 000 meter upp till Kilimanjaros topp i en rullstol. Och enligt de lokala bärarna gjorde han detta på världsrekordtid.

För tre år sedan gjorde Hersbybon Lasse Löfström en resa med rullstol från Casablanca till Stockholm. Den här gången utmanade han sig själv ordentligt när han tog sig uppför Afrikas högsta berg, 5 895 meter höga Kilimanjaro.

Trots att han är förlamad från midjan och neråt – och är höjdrädd – så var valet av expedition självklart. Tillsammans med sin kompis Peter Reinebo ville han visa att det går att övervinna stora problem om man samarbetar.

För ungefär två veckor sedan kom han hem.

– Jag har väldigt ont i mina axlar, det var väldigt slitsamt. Rullstol och berg är inte kompatibla, men det var också en fantastisk upplevelse, säger han.

Upp till 3 500 meters höjd kunde han njuta av färden tillsammans med sin kompis och några lokala bärare. Det karga och steniga landskapet bredde ut sig framför deras fötter.

– Det var en oerhört oländig terräng med stenar och klippblock som var över en meter höga. Vid ett tillfälle var jag tvungen att sitta fast i ett säkerhetsbälte samtidigt som jag hissades i rullstolen med rep över en krater. Efteråt kände jag att det där var otäckt, säger han.

Temperaturen skiftade kraftigt från 30 grader varmt till minus 20 grader. Ju längre upp de kom desto kallare blev det.

– Det var svårt att hålla värmen i en rullstol. Under tre dygn hade jag på mig alla kläder jag hade med mig och kunde få på mig. Ändå frös jag nästan hela tiden.

Trots att Lasse är vältränad blev den tunna luften ett problem. Dagen innan de skulle ta sig till toppen stannade de på cirka 4 700 meters höjd.

– Vi började sista stigningen mitt i natten. Jag var frusen, trött och omgiven av djupa stup. Den tunna luften gjorde att jag mådde sämre och sämre. Att ta sig upp 1 200 höjdmeter på den höjden är tufft.

Till slut nådde han toppen och blev välkomnad av en skylt där det stod ”Congratulations”.

– Visst var det roligt. Men det jag tänkte var att nu vill jag ner igen.

I och med bedriften är Lasse Löfström en av sammanlagt en handfull personer i rullstol som har klarat av att bestiga Kilimanjaro. Vägen till toppen tog fem dagar, och enligt de bärare som följde med på färden var det den snabbaste tiden i världen för en person i rullstol. Det tidigare rekordet var på sex dagar.

Hur firade ni?

– Det gjorde vi när vi kom ner på 4 700 meters höjd. Då drack vi en kopp varmt kaffe.