Björn och Lasse gör Vallentuna tryggare

När Björn Lindau och Lasse Enhörning kör runt i den här bilen möts de av höjda tummar.
När Björn Lindau och Lasse Enhörning kör runt i den här bilen möts de av höjda tummar.
De håller koll på överfyllda brevlådor, stegar och öppna fönster. När de ser personer som beter sig misstänkt ställer de frågor. De anmäler klotter och förstörelse.
Björn Lindau och Lasse Enhörning hjälper till att hålla tjuven borta från Vallentuna.

Det är torsdagsförmiddag och Björn Lindau, pensionerad posttjänsteman, har just hämtat ut bilnycklarna till grannsamverkansbilen inne på kontaktcentret. Han sätter sig i förarsätet och bilen rullar sakta ut från centrum. Bredvid sig har han Lasse Enhörning som var snickare i ett tidigare liv.

De spejar ut genom fönstret över de folktomma gatorna. Så här dags är det få ute och rör sig – idealiskt för tjuvar som vill göra inbrott.

Hela Vallentuna

– Jag och Lasse brukar köra runt bland villorna och bostadsrätterna i centrum. Sedan åker vi upp till kyrkan, kvarnen och Kvarnbadet. Vi ser efter om det finns någon skadegörelse och klotter och i så fall anmäler vi det i kommunens app, säger Björn. Sedan tar vi Rickeby, Kragsta och Bällsta. Efter lunch blir det en tur utåt Lindholmen, Kårsta och Brottby.

Framför allt spanar de efter sådant som har med inbrott att göra.

– Om vi ser lösa stegar, så lägger vi en lapp i brevlådan och ber husägaren att ta in den eller kedja den. Annars är det stor risk att tjuven klättrar in på övervåningen.

Björn Lindau har blivit vänner och hörs även när de inte åker i bilen.

Överfyllda brevlådor är inte heller bra, de skvallrar om att den som bor i huset kan vara bortrest.

– Då brukar vi knacka på hos en granne och be dem ta hand om posten. Ser vi öppna fönster ringer vi upp husägaren. De blir väldigt glada att vi hör av oss och om de inte är alltför långt bort kan vi stanna kvar tills de kommer hem och stänger fönstret.

Inte minst håller de uppsikt över personer som beter sig misstänkt och inte verkar höra hemma i bostadsområdena.

– Då kliver vi ur och pratar med dem, säger Lasse.

Tummen upp

De berättar om personer som sagt sig vara reklamutdelare men inte haft någon reklam att dela ut och sedan snabbt givit sig iväg. Om bilar som krupit genom villagator lika långsamt som de men inte kunnat förklara varför och vars registreringsnummer får polisen att reagera. Och om vanliga Vallentunabor som visar sin uppskattning med höjda tummar och glada tillrop.

– När det varit inbrott delar vi ut lappar till grannarna för för att de ska vara observanta och det är väldigt uppskattat, säger Björn. Inbrottstjuvarna kommer ju gärna tillbaka. 

2017 ökade bostadsinbrotten kraftigt i Vallentuna. Dessutom uppgav sig Vallentunaborna vara mer otrygga. Med inspiration från Danderyd och Täby fattades därför beslutet om grannsamverkansbilen.

Polisen och kommunen står tillsammans bakom satsningen, som kostar Vallentuna blygsamma 117 000 kronor om året. De runt 40 personer, de allra flesta pensionärer, som kör bilen gör det helt ideellt. Den enda ersättning de får är lunch den dag de jobbar. Bilen trafikerar Vallentunas gator måndag till fredag.

Sedan förra året har inbrottsstatistiken vänt nedåt i Vallentuna. Att det beror på grannsamverkansbilen är ändå inte helt lätt att belägga.

Björn Lindau spejar.

– Men att den upplevda tryggheten ökat beror nog delvis på att bilen finns, säger Vallentunas trygghetssamordnare Amanda Ternstedt. Att man är synlig och rör sig i ett område vet vi skrämmer bort potentiella tjuvar.

Vallentunas kommunpolis Stefan Dahlgren är dock övertygad om att den haft effekt.

– Det finns ny forskning som visar att grannsamverkan överlag ger 36 procents minskning på inbrotten. Grannsamverkan gör stor skillnad, säger han.