Låst läge i konflikten om Vanadis sopcentral

Barbro Borg (MP) och Ulla Sjöbergh (S) kräver att sopstationen i Vanadisberget öppnar igen.
Barbro Borg (MP) och Ulla Sjöbergh (S) kräver att sopstationen i Vanadisberget öppnar igen.
Återvinningscentralen i Vanadisberget är fortfarande stängd. Nu kräver S och MP att sopstationen öppnar igen.

– Det är jättedåligt. De lovade en lösning i februari sedan har det varit tyst, säger Anita Lindskog (S), vice ordförande i Norrmalms stadsdelsnämnd, som lämnat in en skrivelse till trafikkontoret.

Partikollegan och Vasastadsbon Ulla Sjöberg (S), håller med.

– Det är komiskt att det i Stockholm, som utsetts till miljöhuvudstad, inte går att slänga grovsopor, säger Ulla Sjöberg.

Lokaltidningen Mitt i har tidigare berättat att innerstadens enda återvinningscentral, som låg i Vanadisberget i Vasastan, stängde den 19 december.

Liselotte Lööf AB fick inte fortsätta driva sopstationen efter en dom i kammarrätten som slog fast att några av företagets under- entreprenörer lämnat in oskattade fakturor.

Men Sonny Lööf, tidigare vd för Liselotte Lööf, har överklagat domen till Högsta förvaltningsdomstolen – och vägrar att flytta ut ur Vanadisberget.

– Det är orimligt att vi ska straffas för att de underentreprenörer vi anlitat slarvat med sina fakturor, säger Sonny Lööf.

Trafikkontoret vill starta sopstation i en annan del av bergrummet. Men den delen hyr ett systerföretag till Liselotte Lööf.

– Vi anser att vi har rätt till berget men kan inte göra något innan rättsaken är avklarad, förklarar Fredrik Alfredsson, stabschef på trafikkontoret.

Sedan 12 mars kan innerstadsborna lämna grovsopor och elektronik till en lastbil fyra gånger per år. Men Barbro Borg (MP) är inte nöjd.

– Lastbilen är lätt att missa och risken är då överhängande att miljöfarligt avfall hamnar bland de vanliga soporna, säger hon

Fakta

Tre stopp i maj

Sedan 12 mars tar en lastbil emot grovsopor och småelektronik i innerstaden fyra gånger per år.

21-24 maj gör lastbilen tre stopp per dag i olika delar av Norrmalm och Vasastan mellan klockan sex och kvart i nio på kvällen.Källa: Stockholms stad