ANNONS

Lastbil backade rätt på 83-åring

Järfällabon backade sin lastbil rätt på en 83-årig kvinna som avled.

Nu frias han för vållande till annans död – det gick inte att bevisa att kvinnan dog av krocken.
ANNONS

Under rättegången vittnade en rättsläkare om att det inte gick att utesluta att den 83-åriga kvinnan som blev påkörd dött av andra orsaker än trafikskador.

Det var den 24 mars som den 43-årige Järfällabon körde en lätt lastbil i korsningen Smedsbacksgatan och Furusundsgatan i Stockholm.

I samband med att han skulle backa lastbilen på ett övergångsställe körde han på en äldre kvinna.

Vid rättegången sa mannen att han tittat noga i backspeglarna men inte sett kvinnan.

Stockholms tingsrätt tror på att Järfällabon gjort kontrollerna i backspeglarna men skriver att en fordonsförare får backa endast om det sker utan fara eller hinder för vägtrafikanter.

Vid ett obevakat övergångställe har en förare väjningsplikt mot gående som kommit ut på övergångsstället, påpekar rätten. Därför döms mannen för vårdslöshet i trafik, till 21 000 kronor i böter.

Åklagaren hade begärt att mannen skulle fällas även för vållande till annans död. Enligt rättsläkaren dog kvinnan av lungembolism, kraftiga lungkomplikationer.

Dödsorsaken har sannolikt orsakats av trafikskadorna, enligt rättsläkaren, men andra orsaker, som sjukdomstillstånd i hjärtat, kan inte uteslutas.

Mot den bakgrunden finner rätten att det inte är ställt utom rimligt tvivel att Järfällabon orsakade hennes död och friar honom på den åtalspunkten.

ANNONS

– Domen utföll som väntat med tanke på vittnesmålet från läkaren, att man inte kunde koppla kvinnans död till trafikolyckan, säger mannens advokat Jeff Burke.

Jeff Burke tror inte att hans klient överklagar den fällande delen av domen, vårdslöshet i trafik.

– Man ska vara oerhört försiktig när man backar. Man kan inte komma undan det oavsett hur försiktig man är. Man måste utgå från worst case scenario när man backar.

Lokaltidningen har sökt åklagaren för en kommentar.