Lastbilarna nära att köra på barnen

Bommar ska hindra barnen från att springa i vägen för byggtrafiken. Gabriella Ahlberk tycker det är skandal att det är först när föräldrarna dokumenterar kaoset som något händer. Adam Ahlberk och Elliot Rossi i trean saknar sin skolgård.
Bommar ska hindra barnen från att springa i vägen för byggtrafiken. Gabriella Ahlberk tycker det är skandal att det är först när föräldrarna dokumenterar kaoset som något händer. Adam Ahlberk och Elliot Rossi i trean saknar sin skolgård.
Bild från filmen som spelats in av en förälder.
Bild från filmen som spelats in av en förälder.
Flera elever har nästan blivit påkörda när last­bilar kör över skolgården. Redan före flytten från Fridhemsplan till campus Konradsberg varnade föräldrarna för farorna. Nu har utbildningsförvaltningen listat panik­åtgärder.

Den 9 januari flyttade eleverna från årskurs 1-4 på Kungsholmens grundskola in i tillfälliga lokaler på Campus Konradsberg eftersom skolan vid Fridhemsplan ska byggas om. Många föräldrar har varit oroliga för att campuset inte varit färdigbyggt.

Politikerna har dock lovat att allt skulle vara klart när eleverna började i skolan den 9 januari.

Redan efter en vecka fick föräldrarna rätt. En film som en förälder spelat in visar hur tung byggtrafik kör över skolgården medan personal försöker hålla reda på barnen som rusar omkring intill bilarna.

– Det har varit kaotiskt, alla farhågor har besannats, säger Thea Lautrup, som har en son i trean.

Dessutom är dörrarna inomhus för tunga för många elever – flera har redan klämt sig – och toaletterna har så besvärliga lås att många elever inte förstår sig på dem.

Först efter att en föräldragrupp i förra veckan anmäde skolan till Arbetsmiljöverket och Skolinspektionen och skickade filmen till utbildningsförvaltningen tog det fart. Förvaltningen radade snabbt upp 15 punkter som ska förbättras på stört.

Bland annat ska temporära staket ställas upp och vakter ska hjälpa trafiken fram mellan 7.00 och 18.30. Man ska även se över dörrarna och toalettlåsen och ligga på Akademiska hus för att få upp den utlovade lekutrustningen på gården.

– Vi hade inte fått information om att trafiken skulle vara av den omfattningen som den är i dag, säger Gunnar Wohlin, grundskolechef på Kungsholmen.

Han menar att det är ett bygge som blivit försenat och att det därmed rullar mer byggtrafik än de 15 bilar om dagen som de fått information om.

Skolans rektor Elisabeth Ollas-Paulsson tycker att föräldrarna har rätt i sin kritik och menar att man inte åtgärdat trafiksituationen så snabbt som förväntat.

– Trafiksituationen har inte varit tillfredställande, men nu har vi träffat ansvariga och förvaltningen och problemen är på väg att ­lösas, säger hon.

Men föräldragruppen irriteras fortfarande över att ingen tagit dem på allvar från början.

– Det är beklämmande, frustrerande och en skandal att det är vi föräldrar som ska behöva se till att barnen är i säkerhet, säger Gabriella Ahlberk.

Det har varit betydligt tyngre trafik än vi trodde.Gunnar Wohlin grundskolechef

Fakta

Klart om tre år

Eleverna evakueras till och med december 2016.

På gården ska ett nytt fem­våningshus byggas för ytter­ligare 650 elever.

En protestlista med 700 namn har lämnats in till staden.