ANNONS

Lastbilsföraren frikänns efter dödsolycka

Dödsolyckan skedde på Jämtlandsgatan i Vällingby.
Dödsolyckan skedde på Jämtlandsgatan i Vällingby.
Den 21 november förra året körde en lastbilsförare på en kvinna på Jämtlandsgatan i Vällingby. Kvinnan dog av sina skador.

Nu har föraren frikänts från misstankarna om vållande till annans död.
ANNONS

Det var den 21 november förra året som lastbilsföraren enligt domen körde i låg hastighet på Årevägen och svängde in på Jämtlandsgatan norr om Vällingbyvägen.

Men han såg inte kvinnan och hennes hund som var på väg över ett övergångsställe precis efter kurvan. Han upptäckte dem först när de var framför bilen.

Lastbilen körde på kvinnan, som föll till marken.

Föraren rusade ut till den medvetslösa kvinnan, som blödde från nacken. Ett vittne kom också fram och de påbörjade hjärt- och lungräddning. Men kvinnan vaknade inte och dog senare av sina skador.

I somras åtalades mannen för vårdslöshet i trafik och vållande till annans död. Nu har Solna tingsrätt frikänt honom.

Föraren själv menar att han först såg hunden springa över övergångsstället och att han koncentrerade sig på den. Han följde hunden med blicken och när han tittade rakt fram igen såg han kvinnan stå stilla mitt framför lastbilen. Då tvärnitade han, men det var för sent. Krocken var ett faktum och kvinnan föll till marken.

Tingsrättens samlade bedömning är att händelsen var hastig och överraskande för föraren, trots att han körde sakta. Rätten menar att det inte går att bevisa att han var så oaktsam att han vållat kvinnans död.

Men tingsrättens nämndemän är inte eniga. Två av dem anser att mannen borde ha dömts för brotten. Detta eftersom föraren har berättat att han följde hunden med blicken och att han därför även borde ha sett att hunden var kopplad och att kvinnan var på väg efter över övergångsstället efter hunden.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.