ANNONS

”Låt inte hunden bada i algblomning”

Stora samlingar blommande alger syns på satellitbilder över Östersjön, men gynnsamma vindar har skonat Stockholm från det värsta gula kletet hittills i år.
ANNONS

Både Österåkers kommun och länsstyrelsen i Stockholm fick in rapporter om algblomning kring Ljusterö för två veckor sedan, men sedan dess har det varit relativt lugnt. De stora samlingarna alger finns längre ut i Östersjön och påverkar inte badvattnet i skärgården så länge vinden är gynnsam.

På kommunens miljö- och hälsoavdelning vet man inte mycket om algblomningen. De ska hålla sig rimligt uppdaterade och tar emot rapporter från allmänheten, men det är länsstyrelsen som håller kontinuerlig koll på badarnas kletiga skräck.

Enligt Sture Nellbring, marinbiolog på länsstyrelsen, brukar toppen när det gäller algblomningen utanför Stockholms skärgård nås mellan mitten av juli och början av augusti. Så har det sett ut även i år.

– Det vi ser just nu är större ytansamlingar som kommer in till ytterskärgården vid Utö och Nåttarö, men i inre skärgården är det lugnare, säger Sture Nellbring.

Längs norrländska kusten har algblomningen redan tagit fart, något tidigare än vanligt, medan det söderut utanför Blekinge och Skåne har dött av nästan helt.

Men även om det inte blåser in alger från sjön kan det bildas lokala blomningar ända ner till en enskild vik. Det är antagligen sådana lokala blomningar som det har rapporterats om kring Ljusterö, menar Nellbring. När det gäller de här lokala algblomningarna handlar det oftast om andra arter än de som håller till ute på Östersjön.

Vad ska man då göra om man kommer ner till stranden med badlakanet över axeln och det är blommande alger i vattnet?

– Är det riktigt smetigt och tjockt ska man undvika att bada helt. Är det bara lite grumligt och man har någon meters sikt går det bra att som vuxen ta ett dopp, men duscha gärna efteråt och svälj inget vatten.

Hundar bör dock aldrig bada vid algblomning. Vattnet kan innehålla både nervgifter och levergifter och runt tre hundar dör varje år på grund av dessa.

ANNONS
Fakta

Utsläpp bidrar till blomning

Algblomningen är ett återkommande problem i Östersjön varje sommar när algerna utsätts för starkt solljus.

Till stor del beror den massiva blomningen på det tillskott av näringsämnen som kväve och fosfor som vi människor släpper ut i vattnet.

Algblomningar kan ha olika färg och utseende beroende på vilken art det rör sig om.

Blågrönalger som blommar ser ofta ut som en gröngul soppa på vattenytan.

Källa: SMHI

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södra Roslagen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.