”Låt ordningsvakter utfärda skräpböter”

Ge ordningsvakter rätt att utfärda böter mot nedskräpning, anser KD-politikern Erik Slottner.
Ge ordningsvakter rätt att utfärda böter mot nedskräpning, anser KD-politikern Erik Slottner.
Ge kommunala ordningsvakter befogenhet att bötfälla nedskräpare.

Det anser KD-politikern Erik Slottner.

– Det är ett stort misslyckande att så få som endast sex personer bötfälldes förra året.

Lokaltidningen Mitt i berättade i förra veckan att antalet klagomål om nedskräpning och överfulla papperskorgar slog rekord ifjol. Över 1 000 klagomål från Hägersten-Liljeholmen/Älvsjö kom in till trafikkontoret, jämfört med ungefär hälften året innan.

Samtidigt bötfälldes endast sex personer för nedskräpning i hela Stockholm förra året, skriver Dagens Nyheter.

– Vi för en diskussion med stadsdelsförvaltningarna om hur nedskräpning kan förebyggas. Vi för en diskussion med stadsdelsförvaltningarna om hur nedskräpning kan förebyggas. Men vi prioriterar inte att gå runt och bötfälla folk för det, säger Mats Eriksson, presstalesman för polisregion Stockholm till DN.

Erik Slottner, gruppledare för Kristdemokraterna i stadshuset, är inte nöjd med svaret.

– Polisen säger att de inte prioriterar denna typ av brott vilket är lätt att ha förståelse för. Men att inte prioritera får inte betyda att man ser mellan fingrarna. Ett antal särskilda punktinsatser under året borde kunna ge relativt stor effekt och vid allmän patrullering bör också flera fall av nedskräpning kunna rapporteras, säger han i ett pressmeddelande.

Erik Slottner anser dock att polisen måste få hjälp i kampen mot skräpet.

– Ett sådant uppdrag bör kunna utvidgas så att även kommunala ordningsvakter kan få den befogenheten precis som kommunala parkeringsvakter idag bötfäller felparkerade bilar. På så sätt kan polisen syssla med grövre brottsbekämpning samtidigt som nedskräpningslagen får större effekt.