ANNONS

”Låt skolor betala när parker slits”

Friskolor och dagis som använder parker som skolgård borde få betala för det.

Det tycker en Södermalmsbo som retar sig på att Stora Bleckan blir sliten.
ANNONS

”Många friskolor tjänar pengar på att undvika kostnader för egna skolgårdar, gymnastiksalar och skolbibliotek” skriver en person på Söder.

Personen tycker också att friskolorna inte konkurrerar på lika villkor som andra skolor och dagis och att de ”systematiskt” utnyttjar kommunal mark och därmed låter skattebetalarna stå för notan.

Särskilt retar hen sig på att Stora Blecktornsparken används av flera friskolor och förskolor och att gräset försvinner när det inte får vila vintertid.

Den irriterade Södermalmsbon har nu skrivit till stadsdelsnämnden och föreslagit att de skolor och förskolor som använder parkerna som skolgårdar ska få betala för det. Personen tänker sig att en brukaravgift tas ut per inskrivet barn i de skolor som berörs. Pengarna skulle gå till underhåll av grönytor, buskar och lekplatser.

Men när stadsdelsförvaltningen stämde av förslaget med stadens jurister blev svaret att en sådan avgift inte är möjlig. Lagen ger visserligen utrymme för att ta betalt för aktiviteter på allmän plats – men då ska det handla om sådant som är tillståndspliktigt, som konserter eller föreställningar. Därför tror juristerna inte att det går at ta ut avgifter.

Sista ordet är dock inte sagt. Frågan har skickats vidare till kommunstyrelsen för utredning.

Särskilt retar hen sig på att Stora Blecktornsparken används av flera friskolor och dagis.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.