Låtsas vara ung flicka – avslöjar nätpedofiler

Mats Andersson använder olika nätalias och blir kontaktad av vuxna män som tror att de pratar med en ung flicka eller pojke.
Mats Andersson använder olika nätalias och blir kontaktad av vuxna män som tror att de pratar med en ung flicka eller pojke.
Med en barndomsbild på sin fru lockar it-experten Mats Andersson ”groomare” i fällan.

Vuxna som söker kontakt med barn i sexuellt syfte finns överallt – i skolan, kyrkan och politiken. Nu har polisen kartlagt 800 av dem.

”Vill du ha cash på kontot mot visa på cam?”

Det tar två minuter innan den första frågan kommer. Lokaltidningens reporter har loggat in som Annapanna99 på ungdomssajten Snyggastchatten.se. Trots att namnet tydligt pekar på att det är en minderårig flicka ramlar förslagen och frågorna in.

”Vill du se den i cam på skype?”, ”Hej har du kortkort på dig på skoldanserna?” eller mer rakt på sak: ”Hej, 34-årig kille här letar efter någon för en mysig stund tillsammans. Intresserad?”

Många barn har varit med om samma sak. I en undersökning som Brottsförebyggande rådet (Brå) har gjort bland elever i årskurs nio uppgav drygt 30 procent att de hade varit föremål för en sexuell kontakt på internet från en obekant person som de trodde eller visste var vuxen.

Mats Andersson har arbetat med att kartlägga grooming i tio år och föreläser för föräldrar och barn. Sedan 2003 har han haft olika alias (pseudonymer) som ung flicka eller pojke på nätet och har hittills blivit kontaktad av 1 600 män.

Han har bland annat använt sig av ett gammalt svartvitt fotografi på sin fru när hon var i 13-årsåldern.

Men han kan också utge sig för att vara en 9-årig flicka och vara inne på rena barnsajter som gosupermodel.se, clubpenguin.com eller stallet.se när han blir kontaktad av män som har andra syften.

Vilka är männen som söker kontakt med barn på nätet?

– Vem som helst, dina och mina kompisar. Det är allt från snygga killar i 20-årsåldern till familje- fäder i 40-årsåldern.

Bland männen som han har avslöjat finns en konfirmationspräst, ett kommunalråd och en rektor som visade sitt könsorgan vid skrivbordet på arbetstid. Vid ett tillfälle blev han kontaktad av en man som utgav sig för att vara 50-årig krögare i Stockholm.

– Först skrev han att han var för gammal för mig. Sedan ville han träffas på ett hotell och han skulle ha med sig kläder till mig. Han kallade mig för sin lilla Barbie.

När männen börjar berätta vem de är ger sig Mats Andersson till känna. Han uppger sitt telefonnummer och inte sällan ringer männen upp.

– De brukar säga att de tycker att det jag gör är bra och att de håller på med samma sak. Det går ganska snabbt att slå hål på. ­Sedan frågar de om jag tänker ringa deras fru.

Mats uppmuntrar aldrig någon i chatten och gör heller inga polisanmälningar.

Däremot kan han lämna över chattkonversationer till polisen. Ofta känner polisens utredare igen de alias männen använder.

Rikskriminalpolisen i Stockholm har kartlagt närmare 800 groomare och håller nu extra koll på dem. En del är väldigt avancerade, har hundratals alias och använder sig av kedjor av personer för att söka kontakt med barnen. Andra avslöjar vem de är och chattar kanske till och med från jobbet.

Sedan den 1 juli 2009 finns en lag mot grooming i Sverige, men att ta kontakt med barn är inte brottsligt i sig, utan man måste gå steget längre och till exempel boka hotellrum. De flesta verkar vara överens om att lagen är tandlös. Hittills har bara en person dömts.

– Lagen är ju till för att skydda barnen och vara förebyggande, men i dag krävs det nästan att vi står i dörren till hotellet där de bestämt möte. I efterhand kan det gå att bevisa grooming, men då har ofta ett grövre brott som till exempel våldtäkt begåtts, säger Fredrik Seidevall på Rikskriminalen.

Den som fälls för grooming kan dömas till böter eller fängelse i högst ett år. Regeringen har begärt en utvärdering av lagen och en rapport ska redovisas i juni.

Sedan frågar de om jag tänker ringa deras fru.mats andersson it-expert