ANNONS

”Lätt att glömma p-skiva”

Helene Svanberg har drabbats av böter när hon gklömt ställa in p-skivan.
Helene Svanberg har drabbats av böter när hon gklömt ställa in p-skivan.
Förra året skrevs nästan 1 500 parkeringsböter ut i Tyresö. Men var fjärde betalar inte sina böter.

– Det är nog förträngning för att man är så irriterad, säger Helene Svanberg.
ANNONS

Helene Svanberg är på väg till sin bil på parkeringen utanför Tyresö centrum. Både här och inne i garaget har hon fått parkeringsböter flera gånger.

– Det är lätt att glömma den där p-skivan. Parkeringsvakterna är så nitiska. Det räcker att man springer in ett snabbt ärende och glömt ställa snurran så är de där, säger Helene Svanberg och fortsätter:

– Man blir ännu mer irriterad när man får böter och det är gratis. Jag kan mer acceptera det om jag har ställt mig fel eller inte betalat.

Hon är inte ensam om att bli irriterad. Den senaste tiden har det varit en del insändare i Lokaltidningen Mitt i angående parkeringsvakterna i Tyresö centrum. Många anser att parkeringsvakterna är för ivriga med att lappa bilar och att det borde vara fri parkering i centrum. En del menar att man inte borde handla där för att bojkotta systemet.

– Jag har svårt att tro att det är andra som står här än de som handlar i centrum. Så vad är egentligen problemet, undrar man. Men visst, jag kan väl förstå att man behöver någon reglering också, säger Helene Svanlund.

David Magnell och sonen Hugo har varit och handlat och har bilen parkerad i garaget.

Han blir mest irriterad på sig själv om han missat att ställa in p-skivan och får en bot. Liksom många andra skulle han lätt kunna skjuta på betalningen av böterna.

– Jag har en fru som ser till att jag betalar. Annars hade jag nog inte gjort det direkt, säger han.

Antalet utfärdade parkeringsböter i Tyresö var relativt oförändrat från 2010 till 2011. Och även om bara tre av fyra betalade sin bot i fjol är det faktiskt en förbättring mot 2010 då drygt hälften betalade.

ANNONS

– Det ser likadant ut i hela landet. Folk är dåliga på att betala parkeringsböter, säger Åke Skoglund, samhällsbyggnadschef på Tyresö kommun.

Det handlar om ganska stora summor pengar som Tyresöborna är skyldiga kommunen.

– Ja, uppenbarligen är det det. Men det är ju inga pengar vi budgeterar med. Vi vill inte att folk ska felparkera, säger Åke Skoglund.

P-böterna går till att betala parkeringsbolaget samt till drift och underhåll. Förra året utfärdades 1 444 parkeringsböter i Tyresö, enligt statistik från Transportstyrelsen. Av dem betalades 1 093.

Av dem som betalar väntar många med att göra det till första påminnelsen.

Fakta

Har du fått någon parkeringsbot, och betalade du den i så fall med en gång?

Anna-Maria Axelsson, 44, Fårdala:

Ja, två gånger. Det är så lätt att glömma att snurra på p-skivan. Jag har betalat med en gång. En gång kom min systers barn åt p-skivan, men då slapp jag betala.

Maria Wennerström, 56, Krusboda: Ja, det har jag. Man har glömt att ställa in p-skivan, det är ju så lätt hänt. Trots att vi har lapp i fönstret glömmer man det. Men det är bara att betala.

Bengt Berg, 68, Mellanbergsvägen: Ja, många gånger. Jag är här i centrum tre till fyra gånger om dagen och får en eller två böter i månaden. Europark har ju bosatt sig här.

Jan Känngård, 59, Krusboda: Ja, för 40 minuter sedan. Men det var inne i stan och jag gjorde en fulparkering eftersom jag hade bråttom till ett möte. Jag tänker betala den så fort jag kommer hem!