ANNONS

Lätt att snubbla på fornfynden

Britta Kihlstedt, arkeolog.
Britta Kihlstedt, arkeolog.
En av keramikskärvorna som hittats i Återvall.
En av keramikskärvorna som hittats i Återvall.
När Värmdö kommun vill bygga ut VA på Ingarö vid dess största fornlämning gäller det för boende att hålla ögonen öppna. Annars kan de snubbla över stenåldersfynd.

– Det finns mycket som är oupptäckt här, säger Britta Kihlstedt, arkeolog.
ANNONS

Det är inte bara nutidens Ingaröbor som uppskattar ett liv i skärgården. Redan för 5000 år slog jägare och fiskare ner sina bopålar i Återvall, där Värmdös största fornlämning från stenåldern finns.

50 000 keramikskärvor, stenyxor och skiffermejslar har hittats sedan stenålderslämningarna upptäcktes under vägarbeten 1913.

Och nu kan fler fynd få se dagens ljus.

I morgon, onsdag, vill Värmdö kommun godkänna den detaljplan som ska göra det möjligt att bygga en gång- och cykelväg längs med Eknäsvägen på Ingarö och bygga ut huvudledningen för kommunalt vatten och avlopp.

Det betyder att folk som bor i området kan göra sig beredda på att snubbla över stenålderslämningar.

– Man har grävt kanske 400 kvadratmeter, men vi vet att området är närmare 50 000 kvadratmeter så man kan hitta krukskärvor med små mönster i och sten förstås. Just stengrejerna kan vara lite luriga, men ser man väldigt välformade och välslipade stenar så reagerar man nog, säger Britta Kihlstedt, arkeolog vid Stiftelsen Kulturmiljövård.

Hon är en av få som grävt i området de senaste decennierna.

– Det här är en av platserna som man läser om när man pluggar. Jag kommer ihåg att det var fascinerande att det fanns de där stora mängderna fynd under fötterna. Vissa fynd ger de där svindlande känslorna lite mer än andra. Keramiken i Återvall gav mig den känslan.

Den som hittar något måste plocka upp telefonen, menar Jan Dunér vid länsstyrelsen.

ANNONS

– Om man gräver och tror att man hittar en fornlämning är man skyldig att avbryta arbetet och anmäla fyndet så kommer vi ut och tittar. Fornlämningar är skyddade enligt kulturmiljölagen och Återvall är ett område som är betydelsefullt för vår kunskap om stenåldern, säger han.

Utbyggnaden av huvudledningarna ska förse bland annat Gamla Brunnsvägen, Enkärret, Återvall, Barnviksnäs, Tranarö, Skälsmara och Hanskroka med VA.

Två fastigheter inom området berörs av kommunens planer. Där har avtal slutits med samfällighetsföreningen för att kunna bygga ut.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.