Lätt för unga köpa livsfarlig lustgas

Köksredskapet är till för att vispa grädde. Men inte sällan används gräddsifonen som en pipa för att boffa lustgas ur lustgaspatronen.
Köksredskapet är till för att vispa grädde. Men inte sällan används gräddsifonen som en pipa för att boffa lustgas ur lustgaspatronen.
Lustgas från gräddpatroner används som drog bland unga.

Nu varnar polisen för riskerna med boffningen.

– Det här är livsfarligt, säger Emma Stenholm vid närpolisens yttre ungdomsgrupp.

Att boffa lustgas ur patroner som används vid gräddvispning blev en partyfluga för några år sedan. Och intresset för den udda – men lagliga – drogen är inte över.

Nyligen gick Mälarhöjdens skola ut med information om att användningen återigen ökat bland eleverna.

– Vi har hittat patroner som legat vid en container i anslutning till skolan och på en av skolans toaletter, säger Magnus Bolander, biträdande rektor på Mälarhöjdens skola.

Skolan har därefter jobbat på flera plan för att få bukt med problemet. Man har pratat med elever, polis och föräldrar.

Det handlar inte minst om att göra föräldrar medvetna om hur utrustningen ser ut. För att få i sig gasen används en så kallad gräddsifon, alltså ett köksredskap som spritsar grädde,

– Det är bra att veta när tonåringarna tar med sig gräddsifonflaskan och säger att de ska till en kompis och baka kladdkaka, säger Magnus Bolander.

Vad är det som får dem att prova?

– Det är det vanliga, att testa gränser. Lustgasen är ju inte olaglig och ungdomarna kan inte riktigt inse riskerna med den, säger Magnus Bolander.

Enligt Emma Stenholm, gruppchef för närpolisens yttre ungdomsgrupp i Skärholmen, tror ungdomar att det inte är så farligt eftersom lustgas används inom sjukvården.

– Men det här är inte samma lustgas som mammor får på BB. Inom sjukvården är lustgasen uppblandad med syre, det är inte den här, säger Emma Stenholm.

Lustgasen går rakt upp i hjärnan, påverkar omedelbart och ger ett kort och intensivt rus. Samtidigt får man sämre omdöme och sämre muskelkontroll, vilket i sig kan leda till olyckor, till exempel att man stegar rakt ut i trafiken eller ramlar.

Helena von Schewen, biträdande sektionschef på Maria ungdom, betonar att boffning av lustgas är förenat med stora medicinska risker.

– I värsta fall kan man bli medvetslös och dö. Om man misstänker att någon har boffat lustgas ska man genast uppsöka vård, säger hon.

Polisen kan inte göra mycket mer än att informera. Gaspatronerna är inte narkotikaklassade och köps fullt lagligt i vanliga järnvaruaffärer eller på nätet.

I värsta fall kan man bli medvetslös och dö.helena von Schewen, sektionschef maria ungdom

Fakta

Kan leda till hjärtstillestånd

Vid så kallad boffning konkurrerar gasen bort syret från de röda blodkropparna och det uppstår en syrebrist i hjärnan som ger ett rus.

Boffning drabbar även hjärtmuskeln som försvagas.

Kroppen uppfattar det syrefattiga tillståndet som ett hot och reagerar med adrenalinpåslag.

Hjärtat stressas vilket kan rubba hjärtrytmen. I värsta fall kan det leda till hjärtstillestånd.

Källa: Vårdguiden