Lättare att pruta vid en snabb affär

Huset i Mosstorp är totalrenoverat, men takmålningarna i trapphuset är bevarade.
Huset i Mosstorp är totalrenoverat, men takmålningarna i trapphuset är bevarade.
Nästan 40 procent som köpt hus på Lidingö i år lyckas pruta på priset. Det visar Mitt i Lidingö Tidnings kartläggning.

Catherine Malmström och Peter Holmgren slog till med ett snabbt bud och fick ner priset på drömhuset i Mosstorp.

– Vi trodde först att det här huset skulle bli mycket dyrare än utgångspriset, säger Peter Holmgren.

Men de lade ett snabbt bud ändå, lägre än utgångspriset. Säljarna ville inte ta det priset, men när de höjde ytterligare lite till blev det affär. De fick huset för 8,1 miljoner kronor, 350 000 under utgångspriset.

– Jag tror egentligen att man ofta kan locka med en snabb affär. Då vill säljaren inte vänta utan tar chansen, säger Catherine Malmström.

När de tittade på huset som ligger uppe på femtio trappstegs höjd var det mitt i smällkalla vintern. Men nu grönskar trädgården i sommarregnet utanför det totalrenoverade huset.

Peter och Catherine verkar väldigt nöjda med sin affär.

– Vi vill inte ändra på något i huset. Och att få ett helt nyrenoverat hus några hundra meter från ­Lidingö centrum för under tio miljoner – det trodde vi aldrig att vi skulle få, säger Peter Holmgren.

Mitt i Lidingö Tidning har gått igenom bostadswebbsajten Booli:s slutpriser för 131 hus som sålts från den 1 januari till 15 juni i år. Den statistiken är inte heltäckande, men ger ändå en tydlig uppfattning om de affärer som skett på ön.

Av 131 hus såldes 49, alltså 37 procent för lägre pris än utgångsbudet. Priserna har sänkts med upp till 18 procent.

Ganska ofta väljer även säljarna att sänka utgångspriset på sitt hus när det inte säljs direkt. 20 procent av annonserna som låg ute förra veckan hade sänkta utgångspriser.

Mäklaren Peter Hedbeck Svensk fastighetsförmedling säger att det är vanligt att köpare börjar med att lägga bud som är betydligt lägre än utgångspris.

– Just nu har vi tre budgivningar på gång som ännu inte är uppe i utgångspriset, sa han i slutet av förra veckan.

Mitt i Lidingö Tidning har tidigare berättat om att bostadsrättspriserna på Lidingö ökat, men också att husmarknaden samtidigt blivit mycket trögare och svårare att förutspå.

– På det ena huset drar det iväg och på det andra händer det inget. Det finns ingen röd tråd i marknaden. Och om man inte får iväg sitt hus på några veckor så får man ju sätta ett lägre pris, säger Peter Hedbeck.

Än har han dock inte varit med om att någon säljare förlorat på att sälja sitt hus.

– Och min känsla är att det gått att få ut bättre priser för sina hus i år än förra året, säger han.

Jesper Magnusson är mäklare på Lidingö och med i Mäklarsamfundets Stockholmskrets styrelse. Han tror att säljare och köpare börjar acceptera den nya verkligheten.

– Många kanske släpper sin bostad för ett något lägre pris eftersom de själva köpt för ett lägre pris, och ser mer på mellanskillnaden mellan den gamla och nya bostaden, säger han.

En faktor som blivit allt viktigare för att få ut det man vill ha för sin bostad är att man vårdar den.

– Välskötta hus går alltid för ett bra pris, säger han.

Att marknaden är lite oberäknelig på Lidingö tycker inte Catherine Malmström och Peter Holmgren är konstigt. Det finns så många olika småhus med olika förutsättningar, som är svåra att jämföra.

Och de känner ingen oro inför om de själva ska sälja

– För oss är det här huset ingen investering, det är en plats där vi vill bo. Måste vi inte sälja så säljer vi inte. Och måste vi sälja så finns det alltid många som vill bo på Lidingö, säger Catherine Malmström.

Jag tror egentligen att man ofta kan locka med en snabb affär. Då vill säljaren inte vänta.Catherine Malmström, husköpare

Fakta

Huspriserna har stigit sedan förra året

Medelslutpriset för småhus under det senaste halvåret var 9,8 miljoner (räknat på lagfarter) enligt Boolis senaste räkning vecka 23. Samma period förra året låg det på drygt 8,6 miljoner.

Runt 110 objekt låg ute till försäljning vecka 23, vilket är ungefär lika många som förra året.

Småhusen hade legat ute till försäljning lika länge vecka 23 i år som i fjol – 41 dagar.