Lättare köpa nya flyktingbostäder

Nu väntas politikerna på Djursholms slott göra det lättare att köpa nya flyktingbostäder.
Nu väntas politikerna på Djursholms slott göra det lättare att köpa nya flyktingbostäder.
Nu rustar Danderyd för att ta emot fler flyktingar. Kommunen vill att det ska bli lättare för dem själva att köpa bostadsrätter till nyanlända och förenklar reglerna för detta.

I dag äger kommunen 76 bostadsrättslägenheter, bland annat i Mörbylund. För att kunna erbjuda bostäder till nyanlända, och andra som behöver hjälp av socialtjänsten, väntas kommunfullmäktige nu på måndag besluta att förenkla reglerna för inköp.

Tidigare har kommunfullmäktige varit tvungna att besluta om varje enskilt bostadsköp men enligt det nya förslaget ska kommunstyrelsens ordförande Olle Reichenberg (M) ensam får rätten att fatta besluten, utefter vissa regler.

– Men jag ska inte springa på visningar själv. Jag kommer att få underlag från tjänstemännen och besluten grundas på den behovsprövning som socialtjänsten gör, säger Olle Reichenberg.

I år ska kommunen ta emot 128 nyanlända flyktingar som fått uppehållstillstånd. Nästa år väntas drygt 160 nyanlända till kommunen. I dag finns flyktingbostäder på Enmans väg samt ett hem för ensamkommande flyktingbarn på Sätraängsvägen. Det finns planer på att öppna ett till boende för flyktingar men än så länge är det inte klart var det ska ligga.