Lättare för skärgårdsprojekt att söka pengar

Nu ska det bli mindre byråkratiskt att söka bidrag för skärgårdsprojekt.
Nu ska det bli mindre byråkratiskt att söka bidrag för skärgårdsprojekt.
Det finns många bidrag att söka för projekt i skärgården, men byråkratiskt krångel sätter ofta stopp. Nu ska det ändras. Bra, tycker skärgårdslandstingsrådet.
– Vi ska motverka den onödiga byråkratin så mycket det går, säger Gustav Hemming (C).

Den som vill söka pengar för att bygga bryggor, öppna lanthandlar eller bygga ut bredband i skärgården har flera olika möjligheter. Länsstyrelsen, Tillväxtverket, Leader Stockholmsbygd, Kulturrådet, Landstinget och vissa av skärgårdskommunerna är bara några av de offentliga institutioner som delar ut bidrag.

LÄS OCKSÅ: 57 miljoner till fiber i skärgården

Vill minska administrativt krångel

Men vägarna till att söka pengarna är ofta kantade av administrativt krångel. Dessutom krävs oftast medfinansiering från annan offentlig organisation, vilket gör det ännu svårare att få del av bidragen. För att minska arbetsbördan med att söka finansiering har länsstyrelsen och landstinget börjat undersöka om det kan finnas en enklare väg att söka bidrag på.

”Motverka den onödiga byråkratin”

Skärgårdslandstingsrådet Gustav Hemming (C) hoppas att en enklare process kan komma många skärgårdsprojekt till gagn.
– Det här är en fråga som har diskuterats länge. Vi ska motverka den onödiga byråkratin så mycket det går. Jag vill att man ska lägga sin kraft på projektet man vill genomföra och som kan göra skillnad för skärgården och inte på själva ansökningsförfarandet, säger han.