ANNONS

Lättnad i kommunhuset efter nya bussplanen

Amanda Palmstierna och Malin Karlsson (MP) var i våras kritiska mot landstinget förslag.
Amanda Palmstierna och Malin Karlsson (MP) var i våras kritiska mot landstinget förslag.
I kommunhuset var man rädd för att den nya bussplanen skulle innehålla stora försämringar i trafiken. Istället: förändringar, och förbättringar.
– Försämringarna uteblev och förbättringarna blev kvar, säger Amanda Palmstierna (MP), som är nöjd med den nya planen.
ANNONS

När landstingets trafikförvaltning under våren skickade ut sitt trafikförslag på remiss blev många Järfällapolitiker oroade. Bland annat föreslogs att linje 541 mellan Jakobsberg och Vällingby skulle dras in. Dessutom skulle linje 546 läggas ner, och 561 skulle få en ny sträckning.

Hotade linjer blir kvar

Men när den nya planen nu presenterats ser det ut som att Järfälla fått gehör på de flesta av sina invändningar – alla tre hotade linjerna blir kvar och 541 får dessutom utökade avgångar. Amanda Palmstierna (MP), tekniska nämndens ordförande säger att hon på det stora hela är nöjd med planen.

– När jag jämför vad vi svarade på i april och vad det faktiskt blev konstaterar jag att försämringarna uteblev och förbättringarna blev kvar, säger Amanda Palmstierna.

Överenskommelse i landstinget gav förbättringar

Enligt Amanda Palmstierna är det Miljöpartiets och Alliansens överenskommelse i landstinget som gjort förbättringarna möjliga. SL:s dåliga ekonomi ledde tidigare till nedskärningar i busstrafiken. Men enhetstaxans införande, och höjning, innebär att SL har bättre finansiering än tidigare.

– Det är anledningen till att vi fått pengar till busstrafiken, annars hade det inte varit så här bra, säger Amanda Palmstierna (MP).

…men inte allt blev som önskat

Utöver de förbättringar som nu blivit av hade Järfällapolitikerna gärna sett fler. Från Järfälla föreslogs bland annat utökad nattbusstrafik, en ringlinje som knyter samman Barkarby, Jakobsberg och Viksjö, och en servicelinje i Kallhäll. Dessutom är Amanda Palmstierna besviken på att busslinjerna genom Viksjö nu går till Jakobsbergs station, men inte till Barkarby station.

– Anledningen till det är att trafikförvaltningen gör bedömningen att det är lite för stökigt med bygget i Barkarby. Trafikförvaltningen har halvt om halvt lovat att en förbindelse till Barkarby kommer när byggandet är färdigt, men det är inte klart i dagsläget, säger Amanda Palmstierna.

Enligt Amanda Palmstierna har kommunen varit tillmötesgående och asfalterat för att göra det möjligt för bussarna att fortsätta köra till Barkarby station som de gör idag.

ANNONS

– Det är jätteviktigt att det kan gå bussar fast man bygger stad, så vi tycker att det är lite av ett svepskäl från trafikförvaltningen, säger Amanda Palmstierna.

ANNONS