Law spårade upp dumpat stöldgods

En vaksam granne observerade att några tjuvar plundrade grannvillan. Polisen Daniel var snart på plats med spårhunden Law.
En vaksam granne observerade att några tjuvar plundrade grannvillan. Polisen Daniel var snart på plats med spårhunden Law.
En pågående inbrotts­­våg har slagit hårt mot Lidingö. Men vid ett inbrott nyligen bidrog grannarnas insats till att stoppa tjuvarna

Schäferhunden Law lyckades sedan nosa upp smycken och annat stöldgods som tjuvarna tappat längs med flyktvägen.

För ett par veckor sedan vaknade grannar på Ringvägen i Herserud av att en bil cirkulerade runt på gatan. Kort därpå utlöstes ett larm i ett av husen. Grannarna uppmärksammade då ett pågående inbrott och larmade polisen. Tjuvarna sprang från platsen genom villaträdgårdar till en väntande flyktbil.

Men tack vare vittnesuppgifterna kunde polisen stoppa tre misstänkta män på Valhallavägen på Östermalm. Kort därpå kom polisen Daniel med schäferhunden Law till Ringvägen.

– Jag släppte ut Law och han började spåra direkt. Han brände iväg genom villaträdgårdarna bakom villan, säger Daniel.

Trots ett kompakt mörker lyckades Law nosa upp mängder med värdeföremål.

– Det var i en häck mellan några tomter som Law märkte ut ett område. Jag lyste upp marken och såg först ett guldföremål. Sedan visade hunden flera platser och där hittade jag massor av smycken, säger Daniel.

En av grannarna berättar för Mitt i Lidingö Tidning hur han sprang ut från sin villa när han hörde inbrottslarmet som tjöt. När han kom fram till grannhuset såg han hur några personer flydde från huset.

– Jag hörde en hög smäll och sedan gick inbrottslarmet. Jag sprang ut och fick se hur två killar hoppade ut från huset via en terrassdörr, säger grannen.

– Adrenalinet pumpade. Det var väldigt obehagligt. Jag började fundera på om de fortfarande var kvar i området. De kanske var i vår trädgård. Det var skönt att polisen senare fick tag i dem. Det var ytterligare en granne som hade ringt polisen, så detta är ett bra exempel på att grannsamverkan fungerar, säger han.

De tre personerna som greps av polisen är nu misstänkta för inbrottet.

– Vi misstänker att de tillhör en utländsk liga, säger Claes Trotzig vid Lidingöpolisen och berömmer grannarnas vaksamhet.

– Det här är ett fint exempel på grannsamverkan. Grannarna är observanta och larmar polisen när de ser något misstänkt. Det handlar om att upptäcka, iaktta och larma polisen.

På Lidingö har det varit 59 inbrott i villor hittills i år, enligt närpolisen.

– Det är mycket, kanske 10 procent mer än under motsvarande period förra året, säger Claes Trotzig.

Han tror att siffran kan komma att stiga snart.

– Jag har en känsla av att det kan komma en del anmälningar de närmsta veckorna när folk kommer hem från semestrarna och upptäcker att de har drabbats av inbrott.

Förutom de vanliga förebyggande rutinerna uppmuntrar Claes Trotzig alla Lidingöbor att vara lite extra observanta på folk som kan vara ute och rekognoscera inför inbrott.

– Man har sett folk som är ute i kvarteren och fotograferar. Det har varit allt från äldre personer till unga flickor. Det kan räcka med att gå fram och fråga ”kan jag hjälpa till” för att skrämma bort dem, de vill inte bli igenkända, säger Claes Trotzig.

Polisen tror också att det finns kopplingar mellan ligor som är specialiserade på bostadsinbrott och tjuvarna som stjäl delar från exklusiva bilar.

– Ibland sammanfaller det, säger Claes Trotzig.

Jag hörde en hög smäll och sedan gick inbrottslarmet.granne på ringvägen som upptäckte tjuvarna

Fakta

Så kan man hålla tjuven borta

Se över fastighetens skydd – portdörrar, lås och larm.

Lås dörren även när du är hemma.

Håll stegar inlåsta.

Engagera dig i grannsamverkan.

Ordna med posttömning och se till att brevlådan är ordentligt låst. Det minskar dessutom risken att bli utsatt för olika typer av bedrägerier, som att kreditkort beställs av bedragare.

Sätt timer på belysning och radio och meddela grannar när du åker bort.

Släpp inte in obehöriga i trappuppgången.

Källa: Polisen