ANNONS

SRV-ledamot: Sparkad vd kan förlora lön

Staffan Holmberg (S) menar att SRV:s utredningar kan innebära att Kajsa Hedberg tappar sin lön under uppsägningstiden.
Staffan Holmberg (S) menar att Kajsa Hedberg kan krävas på en trekvarts miljon kronor.
Staffan Holmberg (S), andre vice ordförande i SRV.
Staffan Holmberg (S).
SRV.
SRV.
Kajsa Hedberg fick sparken som vd i SRV i oktober.
Kajsa Hedberg fick sparken som vd i SRV i oktober.
När SRV sparkade förra vd:n Kajsa Hedberg kostade det skattebetalarna på Södertörn nästan en trekvarts miljon kronor. Men nu säger Staffan Holmberg (S), andre vice ordförande i styrelsen, att Kajsa Hedberg kan krävas på avgångsvederlaget.
ANNONS

Det var socialdemokraterna som i oktober valde att sparka Kajsa Hedberg. De hade då utslagsrösten i Södertörns renhållningsbolag SRV:s styrelse.

Kajsa Hedberg hade en lön på nära 125 000 kronor i månaden, och hon hade rätt till sex månaders lön efter att hon sparkats.

Det kostar skattebetalarna drygt 748 000 kronor, vilket Mitt i berättat förut.

Det är väldigt allvarliga saker som skett i bolaget

Men nu säger Staffan Holmberg (S), andre vice ordförande i SRV:s styrelse, att Kajsa Hedberg kan komma att förlora ersättningen.

– Den nya tillförordnade vd:n (Bengt Svenander, red anm) har nu en rad utredningsuppdrag med anledning av den sparkade vd:ns förehavanden. Vi får väl se vad det leder till, men det är väldigt allvarliga saker som skett i bolaget och vi får väl se om hon (Kajsa Hedberg) får ha kvar avgångsvederlaget efter utredningen, säger han till Mitt i.

Hur välmående är SRV i dag?

– Det är klart att det har varit väldigt omskakande för personalen, man har inte mått bra. Det är därför vi gett tillförordnade vd:n i uppdrag att ta fram förslag på hur en visselblåsarfunktion ska se ut. Så personal förhoppningsvis kan få hjälp av en extern insats när man visselblåser.

– Det som hände i SRV var att ett antal visselblåsare hörde av sig till framförallt oss i presidiet. Då började det eftersökas vilka som var visselblåsare och sådant får inte förekomma.

ANNONS

Politisk strid

Den förra ordföranden Bengt Säberg (M), som också var öppet kritisk mot Kajsa Hedbergs styrning, lämnade en tiopunktslista på problem med styrningen när han i fjol lämnade ordförandeposten.

Enligt Staffan Holmberg, som är tidigare mångårigt kommunalråd i Haninge, har den tillförordnade vd:n Bengt Svenander fått i uppdrag att utreda ”de flesta” av de 10 punkterna.

– Det tydligaste är upphandlingen av ett konsultbolag för åtskilliga miljoner kronor, där Kajsa Hedberg inte använde sig av lagen om offentlig upphandling utan gjorde en olaglig direktupphandling som Konkurrensverket utreder, säger Staffan Holmberg.

I flera år har det varit politiskt infekterat i SRV:s styrelse.

M- och L-ledamöterna, som tvärtemot Bengt Säberg hade stått bakom vd:n, lämnade i protest sina poster efter att S-ledamöterna sparkat henne.

De krävde både Birgitta Mörks och Staffan Holmbergs avgång.

Vi som blev kvar i SRV:s styrelse har fått ta en rad mycket tuffa beslut under senaste halvåret

Birgitta Mörk (S) lämnade sitt uppdrag innan årsskiftet. Även Staffan Holmberg och Margareta Bernhardsson, även hon S-ledamot för Haninge, valde också att lämna styrelsen. Men ångrade sig och tog tillbaka avsägelserna.

– Jag har fyllt 70 och håller på att avveckla mina bolag och allt annat jag sitter i. Om ungefär ett år ska jag inte ha några förtroendeuppdrag kvar. SRV-uppdraget hade jag tänkt avveckla och lämnade in min avsägelse, men nu har jag i stället avsagt mig andra uppdrag och livssituationen gör att jag kan fortsätta i SRV, säger Staffan Holmberg.

Moderaterna i SRV, med Alexandra Anstrell från Haninge i spetsen, menar att ni i S polariserat styrelsearbetet och de har krävt din avgång. Har det påverkat ditt agerande?

– Moderaterna kan knappast ha synpunkter på vilka mitt parti utser till olika poster, det vore fruktansvärt om de satte sig över demokratin på det sättet. Jag har sett vad ni skrivit och vad Alexandra Anstrell sagt, men det är för mig fullständigt obegripligt.

– Vi som blev kvar i SRV:s styrelse har fått ta en rad mycket tuffa beslut under senaste halvåret, bland annat att avsätta vd:n på grunder som inte går att ifrågasätta. Om Alexandra Anstrells och Moderaternas kritik inneburit något, så är det i så fall att det stärkt mig, att jag skall stångas på. Det är ett gott betyg till mig om Alexandra Anstrell vill att jag avgår. I viss mån har hon medverkat till att jag omprioriterat mina uppdrag.