ANNONS

SD:s ledamöter i Salem lämnar sina platser

SD:s ledamöter i  Salem har lämnat sina stolar i kommunfullmäktige.
SD:s ledamöter i Salem har lämnat sina stolar i kommunfullmäktige.
Sverigedemokraternas ledamöter i Salems kommunfullmäktige hoppar av.
Därmed står partiets stolar återigen tomma.
ANNONS

Lars-Göran Holmsten (SD) skriver i ett brev till de andra partierna i Salem att den nya lokala SD-styrelsen bara är intresserad av invandringsfrågor.

– Det stämmer inte. Vi har ett ganska brett partiprogram vilket man kan se på vår hemsida, säger Mona-Lisa Larsson (SD), vice ordförande i lokalstyrelsen.

Tomma stolar i Salem tidigare

Under mandatperioden 2010-2014 gapade Sverigedemokraternas stol i Salems kommunfullmäktige tom. I valet 2014 fick partiet två mandat och in kom Lars-Göran Holmsten och Gabriel Ursescu. 

Men med ett halvår kvar till valet lämnar de sina platser.

Även ersättare hoppar av

I ett brev till övriga partier i Salem förklarar Lars-Göran Holmsten varför han och hans mamma Ann-Christin Skantz, som är ersättare för SD i Salems fullmäktige, lämnar sina poster.

Holmsten skriver:

”Jag kommer aldrig sitta i en styrelse där man endast pratar om att förbjuda baracker eller säga nej till ta emot flyktingar. Jag kommer aldrig sitta i en styrelse eller vara en del av SD Salem om det finns människor som endast bryr sig om en ända fråga och inte alls intresserad av andra samhällsfrågor i Salem och Rönninge.”

Lars-Göran Holmsten tackar i sitt brev de övriga partiernas ledare och skriver att han tog plats i kommunfullmäktige för att han skämdes över att partiets stol stått tom under förra mandatperioden.

Jag kommer aldrig sitta i en styrelse där man endast pratar om att förbjuda baracker eller säga nej till ta emot flyktingar

ANNONS

Lars-Göran Holmsten (SD) i brev till Salems andra partier

”År 2014 fick vi två mandat och dessa har vi fyllt nästan hela tiden, för jag tycker det skulle vara respektlöst att lämna tomma stolar och ta ut partistöd.”

Han berättar att han tog platsen trots att han kände sig obekväm i rollen.

”Jag kan passa på att vara än mer personlig genom att berätta att jag verkligen mådde dåligt vid varje kommunfullmäktige i över tre år. Anledningen är att jag är en person som verkligen inte tycker om att synas eller höras.

Tänker inte rösta på partiet

I brevet berättar han också att han inte kommer att rösta på Sverigedemokraterna i kommunvalet.

”För att låta Salem utvecklas och vara stabilt så kommer jag att lägga min röst på ett annat parti i kommunvalet”.

Men Mona-Lisa Larsson (SD) som är vice ordförande i Salems lokala partistyrelse menar att styrelsen visst är bredare i sina intressen än vad Lars-Göran Holmsten påstår. Hon beklagar avhoppen.

– Lars-Göran förlorade striden om ordförande-posten i demokratisk ordning. Vi måste följa våra medlemmars vilja. Sedan tycker vi att det är beklagligt att de lämnar sina poster i fullmäktige, säger hon.

Lars-Göran förlorade striden om ordförande-posten i demokratisk ordning.

Mona-Lisa Larsson, ordförande för SD i Salem

Även Gabriel Ursescu har, för ungefär två veckor sedan, skrivit till Salems kommuns registrator och bett att få lämna sina uppdrag då han inte längre är medlem i Sverigedemokraterna.

Kritik mot att ta ut partistöd

Kommunstyrelsens ordförande Lennart Kalderén (M) är kritisk till partiet. Bland annat för att partiet plockade ut partistöd förra mandatperioden trots att ingen fanns på plats för att representera väljarna.

– Det här är andra gången de skapar tomma stolar. Väljare borde tänka sig för innan de lägger sin röst på partiet, säger Lennart Kalderén.

Mona-Lisa Larsson menar dock att väljarna inte behöver vara oroliga för nästa mandatperiod.

– Vi kommer absolut att ha folk på posterna då, säger hon.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.