ANNONS

S-ledare höll med alliansen – blir vilde

Lars Sjöblom har inte gått att nå för en kommentar. Bilden är från ett inslag på Youtube, 2010.
Lars Sjöblom har inte gått att nå för en kommentar. Bilden är från ett inslag på Youtube, 2010.
Ex-moderaten Lars Sjöblom från Norrtälje var ifrågasatt redan då han flyttade till Vaxholm. Ändå blev han gruppledare för socialdemokraterna i fullmäktige. Nu har han hoppat av –  efter att först ha gått emot partilinjen och varit för rivningen av Norrbergsskolan.
ANNONS

När kommunstyrelsen i Vaxholm förra veckan röstade för att söka rivningstillstånd för Norrbergsskolan gick Lars Sjöblom, socialdemokraternas högste representant, emot partilinjen och höll med alliansen. Faktum är att S-gruppledaren Lars Sjöblom tycker annorlunda i frågan och dessutom är på väg bort från S, trots att han valdes till ordförande för partiet i Vaxholm så sent som i våras.

– Vår gruppledare har avsagt sig alla uppdrag utom fullmäktigeplatsen – där han kommer att vara kvar och bli politisk vilde, säger Bengt Sandell (S), ledamot i fullmäktige.

Totalt handlar det om tretton förtroendeuppdrag, plus uppdraget som gruppledare samt ordförande för socialdemokraterna i Vaxholm som Lars Sjöblom lämnar eller har lämnat. Att han blir kvar i fullmäktige innebär att S tappar kontrollen över ett av sina sex mandat i fullmäktige fram till nästa val.

– Vi blir lite försvagade. Vi får en röst mindre om han inte röstar med oss. Som vilde kan han rösta hur han vill.

Enligt Bengt Sandell har Lars Sjöblom fjärmat sig från partiet under hösten, bland annat genom att inte delta i interna möten. Någon gång under september ska han på eget initiativ ha förklarat att han ville lämna sina uppdrag.

– Han har inte blivit uppmanad till det av oss. Det kom väl som en liten överraskning, säger Bengt Sandell.

Varför var han med på kommunstyrelsens möte nu?

– Det är en bra fråga. Han kommit på de mötena och har kvar sina uppdrag till 1 januari.

Lars Sjöblom flyttade till Vaxholm från Norrtälje för några år sedan. I Norrtälje hade han en förflutet som aktiv moderat innan han bytte parti och gick med i socialdemokraterna. I Vaxholm hade han några kommunala uppdrag för socialdemokraterna 2013 och i valet 2014 var han ny kandidat på partiets valsedlar. Så sent som i somras valdes han till ordinarie ledamot för S i Vaxholms kommunstyrelse.

ANNONS

Det låter som en riktig kometkarriär? 

– Det får man lov att säga, han fick snabbt många uppdrag och en hög position i partiet. Men han hade ju en del erfarenhet från politiken i Norrtälje. Och det svämmar inte över av folk som vill arbeta politiskt. Han var intresserad och driftig i början.

Skadar det här ditt parti?

– Det är väl aldrig bra när det blir en schism. Men vi har vår politik som vi driver, som han inte delade, och den har vi inte gjort avkall på. Jag tror vi kommer att gå stärkta ur det här. De övriga i gruppen är eniga om vilken politik vi ska driva.

Redan när Lars Sjöblom kom in i Vaxholmspolitiken förekom varningar att han kanske inte var rätt man för S, men partiet i Vaxholm valde att inte lyssna.

–  Ja, det kom lite grann uppifrån och det fanns lite synpunkter från Norrtälje, men inget konkret, bekräftar Bengt Sandell.

– Vi ville bilda oss en egen uppfattning och valde att ta med honom. Sedan upptäckte han väl att han inte stämde med vår politik.

Kommer ni att vara mer noggranna när ni tillsätter nästa ordförande?

– Ja, det måste vi naturligtvis vara. Man måste ju lära sig något. Vi måste ha en långsiktig lösning för det här.

5 december väntas S-föreningen i Vaxholm besluta vem som ska ersätta Lars Sjöblom.

Mitt i har utan framgång sökt Lars Sjöblom.