Ledargestalt från kriminellt gäng i Rinkeby ville hoppa av

polis rinkeby torg
De två unga män som sköts till döds i Danmark ska ha varit hemmahörande i Tensta och Rinkeby.
En av de två unga män som sköts i hjäl i Köpenhamn i tisdags var en ledargestalt för den kriminella grupperingen ”Shottaz” i Rinkeby, enligt uppgifter till Expressen.

Ingen har ännu gripits för dubbelmordet utanför Köpenhamn.

De två unga män, 21 år respektive 23 år gamla som dog är enligt Expressen hemmahörande i Tensta och Rinkeby. 23-åringen ska enligt uppgifter till tidningen vara en ledargestalt i Rinkebygänget som kallas ”Shottaz”.

Han ska dock ha velat hoppa av sin kriminella bana och ska ha varit i kontakt med ett par avhopparverksamheter.

Stephan Kiernan, chef för polisens insatsgrupp ”Team 2022” som jobbar med gängbrottsligheten i norra och västra Stockholm, berättar för Expressen att det finns ett samarbete mellan NOA, Stockholmspolisen, Skånepolisen och dansk polis kring dubbelmordet.

– Mycket talar för att det är kopplingar till Stockholm och Rinkeby men identiteter är inte 100 procent fastställda och därför väljer vi att inte kommentera, säger Kiernan till Expressen, på onsdagsmorgonen.

Det vi har fått veta är att det är en kille från Rinkeby och en kille från Tensta som har blivit skjutna till döds.

Imam Hussein Farah Warsame, berättar för Expressen om dubelmordet

Senare under torsdagen bekräftade dansk polis att offren var identifierade och att de båda männen är svenska, 21 år och 23 år gamla.

Hussein Farah Warsame, imam vid islamiska kulturcentret i Rinkeby, berättar för Expressen att flera av männens närmast anhöriga rest från Stockholm till Köpenhamn.

– Vi vet inte exakt vad som har hänt. Det vi har fått veta är att det är en kille från Rinkeby och en kille från Tensta som har blivit skjutna till döds, säger han till tidningen.

Gängen inblandade i 330 brott

Den kriminella gruppen ”Shottaz” har de senaste åren varit inblandad i många konflikter med det rivaliserande kriminella nätverket kallat ”Dödspatrullen”.

Bägge gängen ska ha varit involverade i flera olösta mord enligt polisen och ett antal personer sitter i dag i fängelse.

2014 dömdes den misstänkte gängledaren för att tillsammans med en 25-åring ha rånat och misshandlat en frisör i Rinkeby så illa att han blev medvetslös.

25-åringen sköts till döds på en pizzeria Rinkeby i januari 2018, vilket polisen kopplar till konflikten mellan ”Shottaz” och ”Dödspatrullen”.

Enligt en kartläggning som Svenska Dagbladet gjort består gängen ”Shottaz” och ”Dödspatrullen” av 20 unga kriminella mellan 17 och 24 år gamla som tillsammans är fällda för omkring 330 brott.

Bara ett mord med koppling till den blodiga konflikten har dock klarats upp enligt SvD.