Emma leder föräldrarnas uppror

Emma Sjögren Teeling har själv arbetat flera år som förskollärare.
Emma Sjögren Teeling har själv arbetat flera år som förskollärare.
Emma Sjögren Teeling.
Emma Sjögren Teeling.
Småbarnsmamma och utbildad förskollärare.
Emma Sjögren Teeling har sett verkligheten i barnomsorgen från båda sidor.
Som aktiv i gruppen Föräldraupproret, uppmanar hon föräldrar att agera för en förändring.

Förskoleupproret och de tusentals berättelser som publicerades under #pressatläge, har satt fokus på situationen i förskolan.

Nu har föräldrar hakat på pedagogernas initiativ. Nystartade gruppen Föräldraupproret har redan 5000 medlemmar på Facebook. Hökarängsbon och småbarnsmamman Emma Sjögren Teeling är en av administratörerna.

Kräver lag om barngrupper

– När Förskoleupproret växte var det många som undrade vad man som vårdnadshavare kan göra för att påverka. Nu har vi en grupp där vi kan diskutera de här frågorna, säger Emma Sjögren Teeling.

Föräldraupproret driver samma krav som Förskoleupproret, bland annat:

*Lag om maxstorlek på barngrupper

*Maxkrav på antal barn per personal

*Höjda löner

*Ta bort kringuppgifter för förskollärare och barnskötare

– Vårt mål är att samla ihop föräldrar lokalt, få dem att boka möten med politiker, skriva insändare och delta i manifestationer, säger Emma Sjögren Teeling.

”Prata mer med pedagogerna”

26 maj ordnas manifestationer runt om i landet. Enligt Emma Sjögren Teeling finns mycket att göra även i vardagen.

– Jag tänker att man ska prata mer med pedagogerna och fråga hur de har det. Det finns en tystnadskultur i förskolan, men som anställd har man ingen tystnadsplikt som stoppar en från att prata om personaltäthet.

Blev sjukskriven för utmattning

Färska siffror visar att antalet barn per personal har ökat i hälften av Stockholms stadsdelar sen 2014. Emma Sjögren Teeling menar att verkligheten är ännu värre än vad siffrorna visar.

Jag har sett en ensam ordinarie anställd med nio småbarn

Emma Sjögren Teeling

– Det klassiska är att det är tre anställda per grupp. Men föräldrar vet inte hur många av dem som jobbar deltid. Även för den som jobbar heltid ingår möten och raster som påverkar vilken tid personalen är med barnen.

–  Särskilt i sjukdomstider ser jag hur pedagoger får slita för att lösa dagen. Jag har sett en ensam ordinarie anställd med nio småbarn.

Efter ett tag orkade jag varken med mitt privatliv eller mitt uppdrag

Själv tvingades hon sjukskriva sig för utmattning, efter jobb på en privat förskola i södra Stockholm. Nu studerar hon.

– Jag fick ingen tid för återhämtning och efter ett tag orkade jag varken med mitt privatliv eller mitt uppdrag som förskollärare.

Har läget i förskolan blivit mycket sämre de senaste åren – eller varför hamnar detta i fokus just nu?

– Förskoleupproret startade redan 2013 men fick en skjuts av #metoo som visade hur effektivt Facebook kan vara för att lyfta fram problem.

– I Stockholms stad har det blivit värre efter att rätten till heltid infördes. Barngrupperna har vuxit utan att förskolorna fått mer resurser. Det är solklart att man måste skjuta till pengar till förskolan.