Ledig och joggande snut tog inbrottsliga

Den joggande polisen var ledig men kunde ändå få tre inbrottstjuvar gripna på Östermalm.
Den joggande polisen var ledig men kunde ändå få tre inbrottstjuvar gripna på Östermalm.
På en joggingtur runt Östermalm fick den ledige polisen syn på tre män som han tyckte betedde sig misstänkt.
Han ringde på förstärkning – och kunde själva gripa en av de nu tre dömda inbrottstjuvarna.

De tre männen gick omkring i kvarteren kring Lärkstaden en lördag i början av september. De var på väg ner mot Stureplan när de plötsligt vek de av på Kungstensgatan, i riktning mot Karlavägen.

Av en slump var en ledig polis i området och joggade. Männen väckte uppmärksamhet hos den motionerande polisen, som tidigare jobbat mot inbrott i Norrmalms polisområde. Han gick därför efter männen och kunde se att de gick in och ut i portar längs Kungstensgatan.

Kallade på förstärkning

Av erfarenhet visste polismannen att inbrottsligor ofta jobbar på det sättet, att en person först kollar om det är någon hemma och sedan kommer någon annan upp med brytverktygen.

Eftersom en av männen inte följde med upp i portarna ringde han därför 112 och fick veta att en patrull var på väg.

När denna kom till platsen sprang en av de misstänkta tjuvarna snabbt från platsen, men den joggande och lediga polisen sprang efter. I Ellen Keys park fick han tag på den flyende mannen och alla tre kunde därmed gripas.

Männen hade bland annat två stycken kofötter och vid en av portarna låg en sorts sändare som tjuvar kan sätta mot dörrar så att portlåsen öppnas.

Nekar till brott

Männen, som inte bor i Sverige, nekade till att de skulle göra inbrott. Men Stockholms tingsrätt bedömer att för mycket pekar på att de skulle begå brott. Alla döms för försök till stöld.

Två av männen döms till tre månaders fängelse. Den tredje, som är 19 år och ostraffad sedan tidigare, får en villkorlig dom och 50 dagsböter.