Ledig polis fick syn på bedragare

Plötsligt fick den för tillfället ledige polisen syn på bedragarna. Han slog larm och nu har de häktats. De misstänks bland annat för stöld från en 90-årig Täbybo.

En ledig utryckningspolis var i en matbutik i centrala Norrtälje förra lördagen. Han skulle handla, men fick snart annat att tänka på. Två bekanta ansikten dök nämligen upp bland butikshyllorna.

Paret, en man och en kvinna i 30-årsåldern, hade tidigare synts på övervakningsfilmer från åldringsbrott både i Norrtälje och Täby.

Polisen ställde ifrån sig sin varukorg och ringde till kollegerna. En stund senare greps mannen och kvinnan i en bil inte långt från matbutiken.

– Att leta efter de här personerna har varit som att söka efter en nål i en höstack. Vi har haft dem på film utan att ha en aning om vilka de var. Det var en väldig tur att den lediga polisen kände igen dem, säger Gunilla Eklund, kriminalinspektör på bedrägerirotel nord, som har hand om ärendet.

Mannen och kvinnan häktades förra tisdagen. Polisen säger sig kunna binda paret till två brott i Norrtälje och ett i Täby. I Norrtälje misstänks de ha lurat till sig kontokort från två pensionärer och kommit över ett par tusen kronor i ett av fallen.

I Täby ska de ha bestulit en 90-årig kvinna. Det var den 30 januari som kvinnan skulle betala i en butik i Täby centrum. Bakom henne stod paret. De följde efter henne ut från affären och en stund senare slog de till, enligt polisen.

– Kvinnan hade en rullvagn där hon hade lagt sin väska med plånbok i. När hon kommit en bit från butiken kände hon hur någon stötte till vagnen. Senare upptäckte hon att väskan var borta, säger Gunilla Eklund.

Enligt Gunilla Eklund kan paret knytas till stölden genom en övervakningsfilm från Täby centrum. Polisen misstänker att de två personerna kan vara skyldiga till fler åldringsbrott.

Fakta

Skydda dig

Lägg inte väskan med plånbok i kundvagnen eller rollatorn.

Skydda alltid din kod när du tar ut pengar eller betalar med kort.

Förvara inte nycklar till din bil eller bostad i väskan.

Källa: Polisen och Samverkan mot brott