Nu tar de ledigt – efter 18 år av brödbak i Hornstull

Mats och Carina Hammargren slutar på Bagar'n Hornstull efter 18 år.
Mats och Carina tackar för sig efter att ha drivit Bagar'n i Hornstull i 18 år.
Mats och Carina Hammargren har drivit Bagar’n i Hornstull i 18 års tid. Bageriet fortsätter i vanlig stil, men de lämnar över brödkaveln.

När Mitt i ringer Carina och Mats under fredagen så har Mats kommit hem från sin sista dag på Bagar’n. Carina gör sin sista på lördagen.

Hur känns det att nu sluta efter 18 år?

– Ja, vi har väl inte hunnit känna efter riktigt. Det blir så klart lite annorlunda att inte gå tillbaka till jobbet på måndag och träffa alla. Men 18 år är en lång tid och vi kände oss klara, säger Carina.

– Ombyggnationer nere vid Hornstull har varit stundtals väldigt jobbiga för småföretagare i området. Så det var några tuffa år när det byggdes som mest. Det är egentligen nu man borde fortsätta när det mesta är klart. Men det ska bli väldigt skönt att ta en längre ledighet, säger Mats.

Bagar’n blir kvar, men vi slutar

Mats Hammargren

När de sålde verksamheten så var det viktigt för dem att sälja till någon som kunde ta över bageriet som det är och behålla personalen.

– Bagar’n blir kvar, men vi slutar. Vi har haft en en grupp kunder som kommer nästan varje dag. Man har därför har lyckats bygga relationer med flera personer under åren, säger Mats.

Ska ta långledigt

Paret säger att de nu ska ta långledigt. De nämner möjligheten att öppna ett nytt café i framtiden, men för tillfället tänker de främst på sin ledighet.

– Här och nu ska vi ta det långledigt. Det ska bli väldigt skönt, säger Carina.

– Vi börjar båda närma oss 60. Det är ganska slitsamt att vara småföretagare i Sverige. Det ska bli trevligt att få vila upp sig, säger Mats.

Vad kommer ni sakna mest?

– Det blir nog främst relationerna till kunder och arbetskamrater, säger Carina.

– Sen får vi se om man kommer sakna Hornstull eller inte, tilläger Mats.

De nämner att de ser fram emot att kunna besöka Hornstull efter alla dessa år, men nu som kunder istället för som företagare.

Har jäst i blodet

Mats förklarar att han född bagarson och att han kommer från ett långt led av bagare.

– För mig så finns det även en viss kärlek till bröd, till att baka och till yrket.

Familjetraditionen tycks nu kunna gå i kraven med honom.

– Vi hade hoppats på att vår son skulle ta över, men han driver restaurang istället, säger han.

Kunderna tackar för alla år

I ett inlägg på bageriets facebooksida så meddelar paret att de nu ska sluta. I kommentarsfältet så visar kunderna sin uppskattning.

Här är ett litet urval av kommentarerna:

”Tack för den här tiden!”

”Tack för alla år ni levererat gott fikabröd av alla sorter. ”

”Tack för allt veganfika ni försett oss med!”

”Tack för allt särskilt era mumsiga veganska bullar och tårtor!”

”Från kunder till livslånga vänner! Ni kommer vara saknade i vardagen och det får vi ta igen på fritiden.”

”Nu ska ni leva livet.”