ANNONS

Ny ledning ska få liv i Sundbybergs centrum

Malin Valuskova och Isak Berglund gillar Sundbyberg.
Malin Valuskova och Isak Berglund gillar Sundbyberg.
Vad händer med charmiga Sundbybergs ­centrum när butikerna stänger? Många Sundbybergsbor är oroliga.
Men den nya centrumledaren är positiv.
– Jag tror vi kommer se en utveckling med mer service, mat och nöjen växa upp, säger Katarina Törnell.
ANNONS

Många som Mitt i Sundbyberg pratar med säger sig uppskatta småstadscharmen i Sundbybergs centrum. Ändå lämnar många av dem kommunen när de ska shoppa. Mall of Scandinavia och Bromma Blocks lockar kunder med sitt stora utbud vilket ett gammalt stadskärnecentrum som Sundbyberg inte kan matcha.

Åhléns tuff smäll

I början av året berättade Mitt i Sundbyberg om att många butiksägare i centrum får kämpa hårt och i mars lämnade Dressmann Sturegatan, en gata som många tycker blir allt mer livlös. Att Åhléns stängde förra året var också en tuff smäll.

Sedan juni är Katarina Törnell ny centrumledare för Sundbybergs stadskärneförening, tillsammans med Christina Blomberg som är ny ordförande. De ser positivt på centrumets framtid, även om de är medvetna om utmaningarna deras nya roller innebär.

– Sundbybergs centrum mår som helhet bra, men är inne i ett otroligt expansivt skede. Den nya stadskärnan med utbyggnad av Mälarbanan och överdäckning av järnvägen är en stor utmaning där stadskärnan ska fungera. Men resultatet blir en sammanhängande stadskärna med nya möjligheter, säger Katarina Törnell.

Generationsväxling

De har inte missat oron hos Sumpanbor över att butiker stänger och att främst Sturegatan inte känns lika levande längre.

– Sundbyberg är inte förskonat från den utveckling som sker med e-handel, generationsväxling och branschglidning. Det innebär utmaningar för de små, unika och nischade butikerna, säger Katarina Törnell.

Men det finns några nyheter i Sundbyberg centrum.

Under september blir centrumet åter med bokhandel när Klackenbergs böcker och papper öppnar på Sturegatan 27. På Nybergs Torg blir det en ny restaurang med eritreansk och etiopisk mat.

Snabbväxande kommun

Att stora handelsplatser som MoS och Bromma Blocks drar kunder från Sundbybergs centrum är naturligt. Men då Sundbyberg är en av landets snabbast växande kommuner behöver det inte vara en katastrof enligt Katarina Törnell.

ANNONS

– Med tanke på det så finns det utrymme för både dem och oss. Vi kan komplettera varandra och attrahera lite olika besökare. Även om lågpris fortsätter att utvecklas så efterfrågar många det genuina och trivsamma. Vi blir alltmer intresserade av mat och hälsa. Jag tror vi kommer se en utveckling med mer återbruk, tjänster, service, mat och nöjen växa upp, säger hon.

Vilka är era största utmaningar?

– Att hitta rätt strategi för att överleva ombyggnaden. Det gäller att inte bli handlingsförlamad i väntan på att nya stadskärnan ska bli färdig utan att se möjligheterna. Vi behöver fortsätta det platsutvecklingsprojekt som startade förra året tillsammans med WSP och Sundbybergs stad.

Vad konkret behövs för att behålla och utveckla centrum?

– Fortsätta arbeta för en bra mix i utbudet för dem som bor, vistas och arbetar i stadskärnan. Driva platsutvecklingsprocessen vidare och intensifiera samarbetet med Sundbybergs stad.

Vad saknar du i Sundbybergs centrum?

Christoffer Heredia-Jara, Sollentuna:
Jag pluggade här förut och tycker det är schysst och trevligt med många butiker och framförallt kaféer. Jag gillar även att det är en hel del natur och grönska i centrum, träden på Sturegatan till exempel. Det är ingenting speciellt jag saknar men jag har ju märkt att flera butiker stänger.
Ebbe Bergqvist, Sundbyberg:
– De olika sidorna av spåret kompletterar varandra bra. Här på Sturegatan hänger det gamla gardet och på andra sidan är det hipsters. Men det är störande att flera lokaler står tomma. Jag saknar en tennisbana i närheten av centrum, men kräver ju rätt stora ytor.
Doina Ziegner, Sundbyberg:
– Allting som jag behöver finns och det är väldigt lättillgängligt. Men jag skulle vilja se att det städas oftare och mer noggrant. Det har blivit allt skräpigare med massor av fimpar på gatan.
Kristin Turesson, Sundbyberg:
– Jag tycker det är jättebra att det mesta jag behöver finns här och man kan enkelt göra sina vardagliga inköp. Det är verkligen som en liten stad i en storstad. Det finns ingenting speciellt som jag saknar.
Carl Landelius, arbetar i Sundbyberg:
– Det har varit lite rörigt med mycket förändringar men jag tycker att det blir bättre och bättre, framför allt med nya bra restauranger. Men det är lite uppdelat och splittrat och känns inte som ett sammanhängande centrum. Jag kommer inte på något speciellt jag saknar.

Experten: ”Ska inte konkurrera med MoS”

Är ditt lokala centrum dödsdömt? Det måste det inte vara enligt Hui Researchs analytiker.

Men stora handelsplatser som MoS utgör en tuff konkurrent för mindre centrum.

När ett gigantiskt köpcentrum som Mall of Scandinavia dyker upp får det negativa effekter på handeln i närliggande centrum som Solna och Sundbyberg centrum.

– Det är helt naturligt, så har det sett ut de senaste 15 åren. Stora handelsplatser som Barkarby och MoS tar över allt mer, säger Tobias Rönnberg, analytiker på Hui Research.

Den generella utvecklingen i Sverige är att stadskärnecentrum tappar allt mer.

– Konsumenter är rationella, vi vill handla tidseffektivt och bekvämt. Där har till exempel MoS och e-handeln fördelar. Att kunna shoppa, gå på bio och äta middag på samma plats lockar många.

Effekten av MoS har inte varit så stor på övrig handel i Stockholmsregionen som man kan tro, men för de kringliggande centrumen kan det bli kämpigt.

– Lokalt kan det bli en obalans. Om Solna och Sundbyberg centrum erbjuder ett liknande men mindre utbud som MoS så kan det bli tufft.

Är stadskärnecentrum dödsdömda i framtiden?

– Nej, men de har en hel del utmaningar. Deras fördel är att det redan finns naturliga flöden av människor. Men de ska inte försöka konkurrera med MoS utan tillföra något annat. De måste ställa om till att vara den snabba inköpspunkten, med till exempel dagligvaror och restauranger.

Men har den lilla lokala skobutiken en framtid?

Många säger att de vill ha sina lokala småbutiker, men uppenbarligen så handlar man inte där i samma utsträckning längre. Det kan uppfattas tråkigt med en likriktning, men det är konsumenterna som bestämmer.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.