Ledningen byts ut på skandalboendet

Efter att det kommit fram att en man hållits inlåst i ett litet rum genomför Aleris en rad åtgärder på äldreboendet Vårbacka Plaza.

I början av augusti uppdagades att en äldre man hållits instängd i ett litet rum på äldreboendet Vårbacka Plaza i Vårby. Händelsen utreds av polisen och Inspektionen för vård- och omsorg (IVO). Vårdföretaget Aleris, som driver äldreboendet, har även inlett en internutredning som redan nu visar på brister i rutiner och dokumentation.

Det har också kommit fram att mannen ska ha vistats i rummet ett flertal gånger sedan mitten av april.

– Fullkomligt oacceptabelt, säger Anne-Marie Svensson, vd för Aleris omsorg AB.

Verksamhetschefen är arbetsbefriad fram till att utredningarna är klara och ledningen har förstärkts med medarbetare utifrån. Sjuksköterska och ytterligare undersköterskor med psykiatrikompetens ska även börja på äldreboendet:

– Vi kommer att göra allt som står i vår makt för att det inte ska hända igen.

Vårdföretaget vill också införa meddelarskydd, så att anställda som larmar om fel inte riskerar konsekvenser.

– Vi vill vara helt säkra på att alla våra medarbetare känner sig uppmuntrade att vid blotta misstanken reagera om det är något som inte stämmer, säger Anne-Marie Svensson.

Lokaltidningen Mitt i berättade i förra veckan att kommunen pratat med anhöriga till de boende på Vårbacka Plaza. Ingen av dem ska ha velat flytta därifrån, då de har varit nöjda med boendet. Kommunen välkomnar dock Aleris förändringar i verksamheten.

– Det är väl alldeles utmärkt att de vidtar åtgärder. Det är nödvändigt, säger Britt-Marie Karlen, chef för social- och äldreomsorgsförvaltningen.

Den 29 augusti ska äldreomsorgsnämnden träffa Aleris ledning.

– Då har jag sagt att de ska berätta och förklara sig, så att vi får information om vad de ska göra för förändringar, säger Eva Carlsson-Paulsén (M), ordförande i nämnden.

Hon avvaktar nu vad utredningarna kommer fram till.

– Sådant här ska inte inträffa över huvud taget, men man kan inte uttala sig förrän utredningen blir klar, säger Eva Carlsson-Paulsén.

Fakta

Hittades inlåst i ett rum

I början av augusti larmade en anhörig till en av de boende på Vårbacka Plaza i Vårby om att en äldre man på äldreboendet ska ha hållits inlåst i ett rum.

Polisen inledde en utredning om bland annat olaga frihetsberövande och vållande av kroppsskada. I skrivande stund kvarstår misstankarna.

Händelsen är anmäld enligt lex Sarah och utreds av IVO.