ANNONS

Ledningen stred för dofterna i nära tre år

"Vi förstår att det kan vara besvärande för allergiker", säger Veronica Sjövik Sten.
"Vi förstår att det kan vara besvärande för allergiker", säger Veronica Sjövik Sten.
Solna Centrum respekterar doftdomen som innebär att det är slutdoftat vid entréer. "Vi förstår att det kan vara besvärande för allergiker", säger centrumchefen Veronica Sjövik Sten.
ANNONS

I veckan beslutade mark- och miljööverdomstolen att det inte ska få doftsättas i Solna Centrums entréer och toaletter. Det har varit en långdragen process som varit upp i både mark- och miljödomstolen och mark- och miljööverdomstolen. Domstolsstriden om doftsättningen har pågått sedan 2015.

Solna Centrums chef Veronica Sjövik Sten säger att de följt de restriktioner som finns när de tidigare doftsatt centrum.

– Samtliga dofter som har använts i Solna Centrum är noggrant utprovade och testade samt håller sig väl inom de gränser som EU:s regler rekommenderat för kosmetika, säger Veronica Sjövik Sten.

Hon förstår samtidigt dem som upplevt dofterna som obehagliga.

– Vi förstår givetvis att det trots detta kan vara besvärande för allergiker att möta olika slags dofter i inomhusmiljöer och respekterar domstolens beslut kring doftrestriktionerna.

Hur kommer ni att gå vidare nu?

– Vi har vidtagit åtgärder utifrån det beslut som har fattats från Stockholms tingsrätt kring dofter och har tagit bort dofterna vid våra entréer.

ANNONS

Varför valde ni att driva frågan vidare efter miljö- och hälsoskyddsnämndens första beslut om att dofterna skulle stoppas?

– Vi drev frågan kring dofter vidare då vi inte ansåg att doftsättningen är en hälsofara utan mer en förhöjd besöksupplevelse. Men vi rättar oss nu självklart efter domstolens beslut.

Vad tycker du själv om doftsättningen?

– Dofter, rofylld musik och trevlig inredning skapar en trevlig atmosfär och bidrar till en behaglig besöksupplevelse. Många uppskattar det men de flesta reflekterar förmodligen inte över det.

Jag fick huvudvärk direkt när jag gick in i centrumet

Solnabon Ingmarie Thunberg var en av dem som besvärades av dofterna redan för två år sedan. Hon blir glad när hon hör att mark- och miljööverdomstolen nu slagit fast att det blir doftstopp. Hon ställer sig också frågande till varför Solna Centrum valde att överklaga.

– Jag fick huvudvärk direkt när jag gick in i centrumet, som många andra. Jag förstår inte varför de drev det så långt och inte bara tog bort dofterna direkt. För mig luktade det billig parfym.

Men frågan är hur mycket som Ingmarie kommer få njuta av de doftfria entréerna.

– Jag är inte så mycket i Solna Centrum längre. Det är Mall of Scandinavia som gäller nu.