Ledsna äldre blir av med matsalen

Hans Fredriksson, 79 och Carl-Evald Carvérus, 87, är oroliga att de förlorar sitt socala liv om Orrens restaurang stänger.
Hans Fredriksson, 79 och Carl-Evald Carvérus, 87, är oroliga att de förlorar sitt socala liv om Orrens restaurang stänger.
Restaurangen på servicehuset Orren i Tumba ska stänga.

Den är för dyr att driva vidare, enligt kommunen, som i år ska spara 10 miljoner kronor inom vård och omsorg.

– Det är åt helvete, säger Hans Fredriksson, nybliven boende på Orren.

Anslaget som sitter i hissen förklarar med all önskvärd tydlighet vad som nu blivit det största samtalsämnet bland de boende på Orren.

”Den 1 augusti stänger restaurangen på Orrens servicehus. Restaurangen har haft få besökare, och köket har stora renoveringsbehov. Därför kommer kommunen inte att satsa pengar på att ha restaurangen kvar”.

I en lägenhet högt upp i huset sitter Hans Fredriksson, 79 och Carl-Evald Carvérus, 87 och väntar på att restaurangen ska öppna för dagen. De äter där varje dag.

– Vi är några från boendet och så kommer det några stycken utifrån, kompisar till oss. Ofta går vi ner innan de öppnar och sitter utanför och snackar lite. Maten är jättebra, vällagad och med ett fint salladsbord, säger Carl-Evald.

Från 1 augusti ska matlådor levereras till boendets 30 lägenheter. Många vittnar om att beskedet kom utan förvarning. En dag satt bara anslaget där, vid dörren.

– De äldre satt fullkomligt chockade. Någon grät, berättar Kerstin Roos, en av dem som brukar betala pensionärspriset 45 kronor för att få äta lunch på Orren, trots att hon inte bor där.

Kostnaderna för kommunens äldrevård och omsorg skenar. Prognoserna efter första kvartalet 2012 pekar mot ett underskott på 27 miljoner kronor jämfört med prognosen. Ett stort åtgärdsprogram ska nu genomföras för att minska underskottet med 10 miljoner.

Enligt Gabriel Melki (S), ordförande för vård- och omsorgsnämnden, har Orren gått med 1 miljon kronor i förlust om året och att renovera köket skulle kosta för mycket.

– Det är inte ekonomiskt hållbart, säger han.

De boende och personalen på Orren menar att beskedet till dem har varit mycket tydliga. Restaurangen ska stängas helt.

– Det skapar så mycket oro, de äldre riskerar att bli så ensamma, säger en i personalen och förklarar att det inte finns några andra naturliga samlingsplatser i servicehuset.

Beskedet har skapat mängder av protester och namninsamlingar och Gabriel Melki öppnar nu för att ändå ha någon form av servering i restaurangens lokaler i framtiden. Han medger att kommunikationen med de boende inte har varit bra.

– Vi håller på och tittar på hur det skulle kunna gå till, hur man skulle kunna tillgodose den sociala aspekten och skapa ett nytt koncept. Till exempel skulle de boende kunna äta sin mat tillsammans i restaurangen och utomstående skulle kunna beställa mat i förväg, säger han.

– Vår bild har hela tiden varit att det ska vara öppet och vara någon slags servering.

Hans Fredriksson har precis flyttat in på Orren. I två år, sedan hans fru blev sjuk, har han ätit sina luncher på restaurangen. Precis som andra boende och personal som vi pratar med, är det risken att tappa sitt sociala liv om restaurangen stänger som oroar honom mest.

– Jag brukade åka och hälsa på min fru Lilly och sen åkte jag hit, det var ju himla bra. Nu käkar jag och mina kompisar här varje dag och det var ju så det var planerat att fortsätta när jag flyttade hit. Men så blir det ju kanske inte nu då.

Nu finns det kanske en öppning ändå, efter Gabriel Melkis uttalande, att kunna hålla till i restaurangen.

– Men hurdant det blir med matlåda i restaurangen vet jag inte. Det låter inte så trevligt utan kaffe och utan salladsbord, säger Carl-Evald Carvérus.

Fakta

Så sparar kom

Vård- och omsorgsförvaltningen ser ut att gå med 27 miljoner kronor i förlust i år, jämfört med budget.

För att minska underskottet med 10 miljoner ska framför allt schemaläggningen bli effektivare, antalet timanställda minskas och rutinerna kring vikarier bli striktare.

”Vår bedömning är att det tar ett till två år att hämta hem underskottet. Vi har ingen ambition att säga upp fast personal”, säger nämndordförande Gabriel Melki (S).