Leffe har jobbat i parkleken i 40 år

Mister parklek: Leif "Leffe" Pettersson fyller 60 år i morgon lördag och har jobbat 40 år i parkleken Kristallen i Solberga.
Mister parklek: Leif "Leffe" Pettersson fyller 60 år i morgon lördag och har jobbat 40 år i parkleken Kristallen i Solberga.
Leif Pettersson har blivit en institution i parkleken Kristallen i Solberga.
Han har nu jobbat där i hela 40 år – och hyllas för sitt engagemang.

– Den stora behållningen är när man träffar 25-30-åringar som var lite struliga som barn, men som det nu går bra för. Då blir man så glad, säger Leif.

Som ung hade dock Leif Pettersson tänkt bli tekniker och utbildade sig till svagströmelektriker på gymnasiet. Men så fick han av en slump sommarjobb på en parklek. Det blev en vändning.

– Det var ju guld alltså. Vilken tur att jag hoppade på det, säger Leif Pettersson.

Och 1976 började han alltså på parkleken Kristallen i Solberga. Då såg verksamheten annorlunda ut jämfört med i dag.

– Vi hade bland annat en barnhage där föräldrar kunde lämna in sitt barn en timme när de skulle gå och handla. Där satt man med barnen och lekte och sjöng, säger Leif.

På den tiden var det ytterst få män i parklekar, och om män jobbade där hade de gröna overaller. Kvinnorna däremot var klädda i  jeansklänningar med förkläde.

Att Leif Petterson är omtyckt råder det inga tvivel om. I en Facebookgrupp tycker man att det borde resas en staty av honom i parkleken.

– Han är genomsnäll och god. Han bryr sig verkligen och dyker upp på barnens fotbollsmatcher på fritiden, säger en Solbergsbo.

På fredagen hölls ett kalas i 70-talsanda, med lekar och maskerad,  i parkleken för att fira Leif Petterson.