ANNONS

DIF-legend ska lyfta Mariebergs SK

Babis Stefanidis (t.v) och Christopher Härnebo Grapenwall leder Mariebergs storsatsning.
Babis Stefanidis (t.v) och Christopher Härnebo Grapenwall leder Mariebergs storsatsning.
Kungsholmsklubben Mariebergs SK storsatsar med Babis Stefanidis som ny tränare och Christopher Härnebo Grapenwall som sportchef.
Målet är att få fler ungdomar att klara steget till seniorfotbollen.
– Det finns en långsiktig plan, säger Babis Stefanidis.
ANNONS

Babis Stefanidis vet vad som krävs för att nå toppen. 2002 och 2003 var han med och vann SM-guld för Djurgården. Men han har under sina många år i Stockholmsfotbollen också sett många ungdomar lägga av alltför tidigt.

– Storklubbarna har inte det tålamodet. Och det är tufft att ta steget upp till seniorfotbollen oavsett vilken division det handlar om. Det är en annan hårdhet när man möter äldre spelare, säger Babis Stefanidis som nu blir tränare för Mariebergs a-lag.

Vid sin sida har han Christopher Härnebo Grapenwall som är nyrekryterad sportchef från Karlsbergs BK där han varit ungdomstränare i sex år. Duon är sedan många år nära vänner och jobbar i dag tillsammans som fritidspedagoger på Mariaskolan på Södermalm.

– Vår vision är att ge ungdomar möjlighet att så tidigt som möjligt komma upp i a-laget. Två 17-åriga killar har redan fått göra debut nu under försäsongen. Bron till a-laget ska inte vara så lång, säger Christopher Härnebo Grapenwall.

Utmanar Karlberg

Karlberg är i dag den stora ungdomsklubben på ungdomssidan på Kungsholmen och a-laget spelar i division 2. Men Christopher menar att Marieberg har en plats att fylla.

– Visst är vi mindre men det handlar om att göra rätt saker. Vi har redan fler utbildade tränare och i KB fanns inte det där steget mellan junior och senior på samma sätt.

Rent fysiskt är det däremot en utmaning att få plats. Beslut finns om att en av fotbollsplanerna på Stadshagen ska ge plats åt bostäder.

– Stockholm är bedrövligt när det gäller planer. Man bygger bara bostäder. I Skåne där jag bodde i flera år behövde klubbarna knappt boka planerna på förhand, säger Babis.

ANNONS

Satsning på både flick- och pojkfotboll

Satsningen Marieberg nu gör handlar både om pojk- och flickfotboll. Damlaget spelade förra året i division 2 men ramlade ned i 3:an.

– Det är ändå en bra plattform för flicklagen. Det är på min agenda att få ordning på flickfotbollen för där finns det stora brister i Stockholm. Målet är att ha flick- och pojklag i alla årskullar samt a-lag, säger Christopher som betonar att klubben välkomnar nya killar och tjejer att komma till klubben inför den här säsongen.

Målet för herrlaget och Babis Stefanidis är att redan i år ta steget upp till division 4. Men räkna inte med att Babis ringer in gamla polare från allsvenskan.

– Jag kommer inte att handplocka spelare eller tvinga någon att komma hit utan man ska spela av egen vilja. Ska det hålla i längden måste man ha en grund att stå på, säger han.

Zito Vidal brinner för ungdomsidrotten

ANNONS