Min lokala hjälte

Legendariskt kollektiv fick makeover i TV3

Edith Eriksson, Erik Nyberg och Stina Eriksson sitter i kollektivets soffa som inredningsprofilerna Simon och Tomas byggde.
Edith Eriksson, Erik Nyberg och Stina Eriksson sitter i kollektivets soffa som inredningsprofilerna Simon och Tomas byggde.
Från radikal satir via hippiekomedi till homestyling-TV.

Kollektivet Vita hästen har gjort avtryck i media i över 40 år.

– Ni har mycket kärlek i er, men ni ger inget till huset.

Det var slutsatsen när inredningsprofilerna Simon och Tomas kom till kollektivet Vita hästen i Bromma kyrka inför inspelningen av programmet Sveriges fulaste hem i TV3.

Under mer än 40 år har omsättningen av hyresgäster varit betydligt större än ambitionerna att förvalta huset, och när det svensk-brittiska radarparet kom till undsättning med en generös budget och en stab av hantverkare var det i kraftigt behov av just kärlek.

Det nedsjunkna golvet på andra våningen revs ut och det stora allrummet – som de kallade för biblioteket men mest hängde tvätt i – förvandlades till ett mysigt sällskapsrum, komplett med nya bokhyllor och en specialbyggd extra stor soffa.

– Vi hade aldrig kunnat göra det här själva. Nu har vi fått inspiration att fortsätta göra fint i resten av huset, säger Stina Eriksson.

Simon och Tomas är frispråkiga i TV-rutan och skräder inte med orden när de ser något de inte gillar. Stina Erikssson berättar att de, sin excentriska framtoning till trots, var väldigt ödmjuka bakom kameran och lyssnade noga på hur kollektivets medlemmar ville ha det.

En viktig punkt var ekologiska materialval och förutom en matta i mocka är de icke köttätande medlemmarna väldigt nöjda med resultatet.

– Det var en kulturkrock. De driver med att vi är vegetarianer, men det märktes att de gillade oss och det här projektet.

Vita hästen grundades 1970 och har inhyst flera kulturpersonligheter genom åren. Poeterna Kristina Lugn och Sonja Åkesson har bott där, och under en period hade den radikala tidskriften Puss, grundad av bland andra Carl Johan DeGeer, sin redaktion i huset.

Filmen Tillsammans, av Lukas Moodyson, sägs vara inspirerad av kollektivet. När Stina Eriksson berättar anekdoter från 70-talet är det inte svårt att tro på det. Som den gången barnen i kollektivet gick till skolan nakna endast kroppsmålade med fingerfärg. Reaktionerna lät inte vänta på sig, och socialtjänsten kom på hembesök för att se hur det egentligen stod till.