Legenden kan stämma

Djuröbon och teatermedlemmen Bengt Fridmark utanför kyrkvalvet där han upptäckt att foten på en av barnkistorna i valvet är formad som en kungakrona .
Djuröbon och teatermedlemmen Bengt Fridmark utanför kyrkvalvet där han upptäckt att foten på en av barnkistorna i valvet är formad som en kungakrona .
Djurö kyrkas gravvalv är i mycket dåligt skick. Men bland grävlingar och ormar kan ett kungligt barn vila. Prinsessan Sophia Albertina tros ha begravt sitt hemliga barn här.

Komministern Anna Ortner håller en bok från 1923 framför sig.

– I slutet av 1700-talet eller något av 1800-talets första år ankrade en kanonjolle i Djurhamn en mörk höstnatt. Från denna landsteg några maskerade män och en djupt beslöjad dam, medförande en barnkista, läser hon högt.

Den korta texten är den enda nu kända nedskrivna berättelsen om när prinsessan Sophia Albertina ska ha kommit till Djurö kyrka och begravt sitt hemliga barn i gravvalvet. Men nu har mer information tagits fram av Ö-teatern. Det var när teatersällskapet skulle spåna efter sin nästa pjäs i våras som Djuröbon och teatermedlemmen Bengt Fridmark började göra efterforskningar.

Ett sätt var att gå ner i kyrkans gravvalv, som finns under golvet i kyrkans södra sidoskepp. En trappa leder ner till det murade valvet, som har flera kistor längs med en vägg.

– Det var beckmörkt. En av kistorna stod öppen och man kunde se benknotorna, säger han.

Det finns tre barnkistor i valvet. Den längst ut till höger är ett mysterium. Inget finns noterat om vem som ligger i kistan, men Bengt Fridmark noterade att en utsågning på kistans fot var formad som en kungakrona.

Anna Ortner berättar att valvet är i mycket dåligt skick – av säkerhetsskäl får inga besökare gå ner där.

– Man har sett grävlingar och huggormar där nere, säger hon.

Teatersällskapet kontaktade historikern Carin Bergström, bjöd ut henne och berättade vad de kommit fram till.

– Jag har skrivit en bok om Sophia Albertina – utan att veta om den här legenden på Djurö, säger hon.

Nu bekräftar Carin Bergström att historien mycket väl kan vara helt sann.

– Rent historiskt stämmer det överens i tiden. Skriver jag något nytt om Sophia Albertina ska jag absolut ta med det här.

Hon tror att det kan ha varit så att prinsessan fick barnet med sin älskare Fredrik Wilhelm av Hessenstein.

– Men Hessenstein var oäkta barn till Fredrik I och därför var han inte accepterad av Gustav III, säger Carin Bergström.

Därför kan det ha varit viktigt att ingen fick reda på något om oäktingen.

Prinsessan hade också en anknytning till Djurö, eftersom hon kände öns dåvarande ägare Nils von Höpken.

Anna Ortner och kyrkorådets ordförande hoppas på att kunna göra i ordning valvet. Men tills dess pekar mycket på att en oäkting med kungligt blod vilar bland huggormar och grävlingar.

Fakta

Porträtt styrker legenden

I kyrkan finns ett porträtt av Lovisa Ulrika av Preussen, mamma till prinsessan Sophia Albertina som ska ha lämnat det döda barnet i kyrkan.

Det finns även ett porträtt prinsessans pappa, kung Adolf Fredrik.

Målningarna ses som ett av indicierna för att legenden är sann.